Mainos

Suomen Pankki nosti huutokauppakorkoa

Suomen Pankki päätti tänään nostaa rahamarkkinoiden keskeisenä ohjauskorkona toimivaa huutokauppakorkoa 0,25 prosenttiyksikköä.

Huutokauppakorko nousee keskuspankin johtokunnan päätöksen mukaan heti 3,00 prosentista 3,25 prosenttiin.

Ohjauskoron nosto merkitsee pitkään jatkuneen rahapolitiikan keventämisen päättymistä ja ennakoi korkotason kääntymistä nousuun. Rahamarkkinoilla pankkien väliset korot ovat heijastaneet korkojen nousuodotuksia loppukesästä lähtien.

Huutokauppakorko oli 3,00 prosentissa viime vuoden lokakuusta. Huutokauppakorko laski vuoden 1995 kesäkuusta viime lokakuuhun asti. Vuoden 1995 kesäkuussa huutokauppakorko oli 6,00 prosenttia, mistä Suomen Pankki alensi sitä portaittain kymmenen kertaa yhteensä 3,00 prosenttiyksikköä.

Huutokauppakoron noston syynä oli pääjohtaja Sirkka Hämäläisen mukaan Suomen Pankin huoli inflaation kiihtymisestä. Keskuspankki haluaa koron nostolla vaikuttaa hillitsevästi inflaatio-odotuksiin ja talouden osapuolten hinnoittelukäyttäytymiseen.

Koronnostopäätöksen laukaisivat Hämäläisen mukaan varallisuushintojen nousu, dollarin kurssin vahvistuminen ja Suomen talouden tuotantokapeikkojen lisääntyminen. Hän luonnehti koron noston vaikutuksia käytännössä ennen muuta psykologisiksi.

-Suomen talouskasvu on ollut Euroopan nopeimpia ja rahapoliittiset korot alhaisimpia. Toteutunut hintakehitys on ollut varsin maltillista, mutta inflaation ennakoidaan kiihtyvän tämän vuoden lopussa ja ensi vuoden alussa, Hämäläinen totesi.

Koron nosto ei yllätys markkinoille

Suomen Pankin päätös ei ollut yllätys rahamarkkinoille. Sen sijaan päätöksen ajoitus oli hienoinen yllätys, sillä suurin osa oli arvioinut ratkaisun tulevan myöhemmin syksyllä.

Koron nosto näkyi heti täysimääräisesti alle 3 kuukauden markkinakoroissa. Myös Suomen markka vahvistui hieman. Yli 3 kuukauden koroissa nousu jäi hieman vähäisemmäksi.

Puoliltapäivin 3 kuukauden helibor oli noin 3,4 prosenttia. Markkinoilla ei pidetä mahdottomana, että korkojen nosto jatkuu, mutta sen ei kuitenkaan odoteta tapahtuvan nopeasti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.