Mainos

Suomen Pankki laski huutokauppakorkoa

Suomen Pankin johtokunta on päättänyt alentaa huutokauppakoron 3,25 prosentista 3,10 prosenttiin. Päätös tuli voimaan heti. Samalla laskettiin pankkien Suomen Pankissa pitämille ylimääräisille talletuksille maksettava korko 1.25 prosentista 1.10 prosenttiin.

Koronlaskun taustana ovat maltillisina säilyneet inflaationäkymät, kotimaisten ja ulkomaisten markkinakorkojen eron kaventuminen ja markkaan kohdistunut luottamus, Suomen Pankista todetaan.

Vanhala: koron laskulla vanhat perusteet

Suomen Pankin päätös laskea hieman huutokauppakorkoa katsottiin yleisesti kielivän siitä, että keskuspankki ei halua markan vahvistuvan liikaa mahdollisen ERM-kytkennän edellä. Johtokunnan jäsen Matti Vanhala kiisti jyrkästi tällaiset arviot.

Vanhala muistutti, että markan kelluessa keskuspankilla ei ole minkäänlaista kunnianhimoa määrätä markan kurssia. Hänen mukaansa pankille kelpaa yhtä hyvin nykyinen kuin joku toinenkin kurssi. Vanhala tähdensi, että päätös laskea huutokauppakorkoa on jatkoa aiemmille vastaaville ratkaisuille, koska talouden yleinen vakautuminen on vain vahvistunut ja hintojen nousupaineet ovat hyvin vähäiset.

Vaikeita kysymyksiä

Vanhala taiteili kieli keskellä suuta vastatessaan ERM-kytköstä koskeviin kysymyksiin. Moniin kysymyksiin hän ei suostunut vastaamaan lainkaan, koska vastauksesta voitaisiin hänen mukaansa vetää johtopäätös, että markka oltaisiin kytkemässä ERM:ään.

Vanhalan mukaan on esimerkiksi mahdotonta arvioida, olisiko markka kytkettävä pikaisesti ERM:ään tilanteen rauhoittamiseksi vai pitäisikö päätöstä vielä lykätä. Hänen mukaansa myös toisen vaihtoehdon valinnan jälkeen on täysin mahdotonta arvioida, mihin toinen vaihtoehto olisi toteutuessaan johtanut.

Erityisesti metsäteollisuus on ollut huolissaan siitä, että markka kytketään liian vahvana ERM:ään. Vanhala muistutti mahdollisen kytkemisen edellyttävän yksimielistä päätöstä eikä Suomi voi kertoa keskuskurssia ilmoitusasiana.
-Kun jokin maa jossakin vaiheessa liitetään ERM:ään, on tärkeää, että se tehdään pitkällä ajalla kestäväksi katsottavalla kurssilla, hän huomautti.

ERM-järjestelmässä valuutat voivat vaihdella suhteessa toinen toisiinsa 15 prosenttia molempiin suuntiin. Viime aikoina vaihtelut ovat jääneet huomattavasti vähäisemmiksi. Myös markan arvo on pysynyt hyvin vakaana. ERM-järjestelmällä EU-maiden valuutat pyritään pitämään mahdollisimman vakaina suhteessa toinen toisiinsa, jotta yhteiseen euro-valuuttaan siirtyminen käy aikanaan mahdollisimman mutkattomasti.

Markkinakorot laskivat 9-13 pistettä

Suomen Pankin huutokauppakoron laskeminen 15 pisteellä alensi pankkien välisiä rahamarkkinakorkoja tänään 9-13 pistettä. Eniten laski yhden kuukauden markkinakorko, joka noteerattiin 3,11 prosentiksi. Kolmen kuukauden helibor laski yhdeksän pistettä 3,20 prosenttiin.

Helibornoteeraukset olivat 1 kuukausi 3,11 prosenttia, 2 kuukautta 3,15 prosenttia, 3 kuukautta 3,20 prosenttia, 6 kuukautta 3,36 prosenttia, 9 kuukautta 3,47 prosenttia ja 12 kuukautta 3,58 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.