Mainos

Suomen Pankki korotti kasvuennustetta

Suomen Pankki on korottanut talouden kasvuennustettaan. SP ennustaa kokonaistuotannon kasvavan tänä vuonna runsaat viisi prosenttia, kun vielä joulukuussa odotukset olivat prosenttiyksikön verran alhaisemmat.

Ensi vuonna bruttokansantuotteen kasvu yltää Suomen Pankin arvion mukaan 4,4 prosenttiin ja vuonna 2002 tasan neljään prosenttiin. Ennusteita ovat kohentaneet maailmantalouden parantuneet näkymät sekä ulkomaankauppaan liittyvien odotusten tarkistaminen entistä vahvemmiksi. Kokonaistuotannon kasvun moottorina on viennin lisäksi kotimainen kysyntä, jonka merkitys kasvaa tulevina vuosina. Maailmantalouden hyvä vire näkyy ulkoisen tasapainon kehityksen voimistumisena.

Inflaatioennuste

Suhteessa bruttokansantuotteeseen vaihtotaseen ylijäämän odotetaan kasvavan selvästi, kahdeksaan prosenttiin vuonna 2002. Samalla inflaation ennustetaan kehittyvän nopeammin kuin aiemmin odotettiin. Tänä vuonna inflaatio nousee Suomen Pankin arvion mukaan kolmen prosentin tuntumaan. Syynä on pitkälti tuontihintojen nousu, mutta tuonnempana inflaatioon vaikuttavat yhä enemmän kotimaiset kustannustekijät, lähinnä palkat ja tuottavuuskehitys. Ensi vuonna kuluttajahintojen nousu on ennusteen mukaan noin 2,5 prosenttia ja vuonna 2002 enää 2,1 prosenttia.

Työttömyyden Suomen Pankki odottaa laskevan tänä vuonna kymmenen prosentin tasolle. Kahtena seuraavana vuonna työttömien määrä vähenee niin, että vuonna 2002 päästäisiin alle kahdeksaan prosenttiin. Julkisen talouden ylijäämä kasvaa ennusteen mukaan hallitusohjelmaan kuuluvista veronkevennyksistä huolimatta voimakkaasti. Valtiontalous muuttuisi näin tänä vuonna ylijäämäiseksi.

Veronkevennyksiä ja tiukkaa talouspolitiikkaa

Matti Vanhala

Talouden kovat kasvuennusteluvut edessään Suomen Pankin pääjohtaja Matti Vanhala toisti näkemyksensä veroasteen alentamisen tarpeesta. SP:n tekemien laskelmien mukaan veroasteen laskeminen EU-maiden keskiarvon tasolle olisi mahdollista hallituskauden aikana. Vanhala pitää verotuksen ja työllisyyden välistä kytkentää kriittisimpänä rakenneongelmana. Veroaste on liian korkea, jos työttömyyttä halutaan laskea. -Kysymys rakenteellisen työttömyyden purkamisesta ja hyvinvointivaltion säilyttämisestä on sama asia, hän tähdensi.

Vanhalan mielestä Suomen Pankki leimattiin julkisuudessa kevytmieliseksi, kun se aiemmin tänä vuonna ehdotti verotuksen keventämistä. Hän korostikin nyt, että veroasteen alentaminen merkitsisi myös valtion menorakenteen tarkistamista. Näin vältyttäisiin ylikuumenemisriskiltä. Jatkuva talouskasvu ja uhkaava inflaatio edellyttävät tiukkaa linjaa nimenomaan finanssipolitiikalta, sillä Euroopan keskuspankin rahapolitiikasta ei apua Suomen talouden hillitsemiseen tule. -Jättäisin tähän sen toteamuksen, että katson korkotason tänä päivänä varsin alhaiseksi, Vanhala kommentoi EKP:n korkoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.