Mainos

Suomen Pankki ei yllättynyt väärennössarjasta

Väärennettyjen 200 euron seteleiden aalto ei yllättänyt Suomen Pankkia. Yleensä väärentäjät suosivat kuitenkin pieniä seteleitä.

- Väärennösten määrä Suomessa on pysynyt hyvin tasaisena. Tämä sarja on kuitenkin hyvin ammattimainen, se on esimerkiksi tehty painokoneella. Meidän onneksemme väärennöksistä kuitenkin löytyy heikkouksia, joten ne pystytään tunnistamaan, kertoo MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Suomen Pankin seteliasiantuntija Jussi Kangas.

Väärennetyn kaksisatasen pystyy tunnistamaan jokainen itse. Kangas neuvoo tunnustelemaan paperin jäykkyyttä, sillä setelit tehdään erityiselle setelipaperille.

- Vesileima on suosikkini turvatekijöistä. Jos haluaa aidon vesileiman, on paperi tehtävä alusta alkaen itse.

Setelin painojälki on myös kohollaan - sitä voi tunnustella esimerkiksi kynnen kärjellä. Kyseisen 200 euron väärennöksen tunnistaa helpoiten setelin takapuolella oikeassa alakulmassa olevasta setelin arvoa osoittavasta kuviosta. Kuvio on painettu erikoisvärillä: ensiksi se näyttää viininpunaiselta, käännettäessä se kuitenkin muuttuu kellertävän vihreäksi.

Seteliväärennösaalto on Euroopan laajuinen, ja todennäköisesti tekopaikka on ulkomailla. Hyvin monet väärennössarjat ovat usein euroalueen laajuisia. Tulevaisuudessa väärennösten kehittyessä keskuspankki pyrkii pysymään väärentäjien edellä kehittäen aitoja seteleitä vielä vaikeammin väärennettäviksi.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.