Mainos

Suomen Pankki aloittaa euron käyttökoulutuksen

Suomen Pankki aloittaa tällä viikolla euron käyttöönoton kannalta keskeisten henkilöiden koulutuksen. Oppia saa kaikkiaan noin 1100 henkilöä. He pääsevät myös tutustumaan aitoihin euron seteleihin. Koulutettavia on mm. pankeista, kaupasta, liikennelaitoksista ja virastoista. He huolehtivat taustajärjestöjensä kouluttamisesta.

Auki on vielä se, voivatko Suomen Pankin opissa olleet eurokouluttajat saada myöhemmin omiin koulutustilaisuuksiinsa oikeita euroja ja senttejä. Erityisesti kauppa pitää tärkeänä, että kaikki kassalla työskentelevät pääsevät opettelemaan eurojen turvallisuustekijät aidoilla seteleillä.

Suomen Pankin suunnitelma on, että euroja saisi myös Suomen Pankin ulkopuolella pidettäviin koulutustilaisuuksiin, kun paikalla olisi arvokuljetuksiin erikoistuneen turvallisuusyhtiön edustaja. Lopullista sinettiä suunnitelmalle ei ole kuitenkaan saatu, koska on epäselvää, käykö tämä Euroopan keskuspankille EKP:lle. -Me joudumme Euroopan keskuspankkijärjestelmän osana huolehtimaan erityisesti euroseteleistä, mutta se koskee myös kolikoita. Meidän on pidettävä huolta, että määrä joka viedään tällaiseen tilaisuuteen, tulee ehdottomasti myös takaisin, Suomen Pankin maksuvälineosaston päällikkö Urpo Levo selvitti.

Suomen Pankissa lähdetään siitä, että rahojen takaisi tulo varmistetaan sillä, että turvallisuushenkilöstö osallistuu koulutustilaisuuksiin. Viime viikon eurojen julkistamistilaisuuden jälkeen tuli kuitenkin viestejä, että tämä ei kävisi EKP:lle. -Se oli pieni yllätys meillekin, Levo sanoi. Hän arvioi asian selviävän lähipäivinä.

Levo kuitenkin tähdensi, että eurokoluttajat saavat joka tapauksessa muuta materiaalia käyttöönsä. Siihen kuuluu seikkaperäinen esite, video ja cd-romppu turvallisuustekijöistä. Suomen Pankin koulutus kuuluu osana eurokumppanuus-ohjelmaan, jossa on mukana 65 eri tahoa. Suomen Pankki ei peri maksua näiden tahojen edustajien koulutuksesta.

Kauppa huolissaan lisäkuluista

Kaupan keskusliiton toimitusjohtaja Guy Wires katsoo, että Suomen Pankin kaavailemassa mallissa on ongelmia, koska siitä aiheutuisi uusia kuluja kaupalle. Niitä tulisi mm. turvallisuusyhtiön edustajan matka- ja muista kuluista. Wireksen mukaan kaupalla on muutenkin kasaantumassa euron käytöstä lisätyötä ja -kuluja, ja tilanne vain mutkistuu, jos henkilöstö pääsee näkemään aidot setelit vasta aivan vuoden lopulla.

Wires muistutti, että kauppa on oleellisen tärkeässä asemassa, jotta uuteen rahaan siirtyminen sujuu hyvin eikä vääriä seteleitä pääse liikenteeseen. Vaikka Suomessa käytetään erilaisia maksukortteja enemmän kuin muissa maissa ja kauppa tulee kampanjoimaan niiden käytön lisäämiseksi vuodenvaihteen rahanvaihdon aikaan, Wires muistutti, että valtaosa päivittäisestä kaupasta on edelleen käteiskauppaa. Kun kaupassa käydään lähes päivittäin, Wireksen mukaan uuteen rahaan siirrytään joustavasti vain, jos kauppa on kunnolla koulutettu ja sillä on euroja edelleen jaettavaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.