Suomen Pankin entinen johtaja kuollut

Rolf Kullberg toimi Suomen Pankin pääjohtajana vuosina 1983-1992. Kulutusjuhlista varoitellut pankinjohtaja koki monet talousmyllerrykset.

Lama-aikana dramaattisesti tehtävästään eronnut Suomen Pankin entinen pääjohtaja Rolf Kullberg on kuollut. Hän menehtyi maanantaina pitkäaikaiseen vaikeaan sairauteen.

Kullberg oli kuollessaan 76-vuotias. Hän oli syntynyt vuonna 1930 Pohjassa Uudellamaalla.

Pitkän pankkiuran tehnyt Kullberg oli koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Hän oli Suomen Pankin pääjohtajana vuosina 1983-1992, jolloin talous koki myllerryksiä.

Kansantalous kävi läpi kovan nousun ja kulutusjuhlien huippuvuodet sekä lopulta jyrkän syöksyn lamaan ja pankkikriisiin. Keskuspankkia työllistivät pääomamarkkinoiden säännöstelyn purku sekä markan kytkeminen eurooppalaiseen valuuttakurssiyksikköön ecuun.

Pääjohtajakausi päättyi dramaattisesti lamavuonna 1992. Kullberg joutui jättämään paikkansa vain muutamaa kuukautta ennen eläkkeellelähtöään ajauduttuaan julkiseen riitaan pääministeri Esko Ahon kanssa talouspolitiikan linjasta.

Kullberg puolusti vakaata valuuttakurssipolitiikkaa ja oli ennakkoon suunnitellut eroavansa, jos markka devalvoitaisiin. Jälkikäteen hän kuitenkin kytki eroamisensa poliittiseen peliin, jossa haettiin syntipukkia lama-ajalle, pankkikriisille ja pankkituille.

Kullberg muistetaan silti ensimmäisinä 1980-luvun lopun hullujen kulutusjuhlien varoittelijana. Hän keksi nimittää holtitonta velanottoa ja ostamista "iloiseksi kulutusjuhlaksi", mikä suututti monet pankinjohtajat.

Suomen Pankin pääjohtajana Kullberg oli paitsi vakaan markan puolestapuhuja myös sinnikäs inflaatiosta varoittelija. Hän myös korosti keskuspankin itsenäisyyttä.

Ennen pääjohtajavuosiaan Kullberg oli Suomen Pankin johtokunnan jäsenenä kymmenkunta vuotta. Sitä ennen hän työskenteli pitkään Suomen Yhdyspankissa ja muutaman vuoden valtiovarainministeriön kansantalousosastolla osastopäällikkönä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat