Suomen Pankilta synkkä ennuste Suomelle: Historiallisesti poikkeuksellista

Suomen pankilta tyly ennuste 2:29

Suomen Pankin mukaan maan talouden lähivuosien näkymät ovat heikentyneet edelleen.

Kokonaistuotannon odotetaan supistuvan tänä vuonna 0,2 prosenttia ja jatkavan ensi vuonna 0,1 prosentin laskussa.  
Talous olisi näin supistumassa neljä perättäistä vuotta. Vasta vuonna 2016 talous kääntyisi Suomen Pankin ennusteen mukaan kasvuun, mutta silloinkin kasvua kertyisi vain prosentin verran.  

Suomen Pankki toteaa tuoreessa talousennusteessaan, että näin pitkään jatkunut talouden alamäki ja hitaan kasvun jakso ovat sekä historiallisesti että kansainvälisesti poikkeuksellisia.  

Geopoliittiset jännitteet kasvattavat sen mukaan edelleen riskiä, että kehitys olisi vielä ennustettua heikompaa. Toisaalta euron heikentyminen ja öljyn hinnan laskun jatkuminen voisivat johtaa ennustettua parempaan kehitykseen.  

Työllisten määrän ennakoidaan vähenevän hitaasti tänä ja ensi vuonna, mutta työttömyysaste pysyttelee noin 8,5 prosentissa. Kotitalouksien ostovoima ei vahvistu ennustejaksolla. Yksityinen kulutus kasvaa Suomen Pankin mukaan vasta vuonna 2016.  

Julkinen alijäämä pysyy merkittävänä ja valtio joutuu ottamaan lisää velkaa. Julkisen velan osuus bruttokansantuotteesta on ylittämässä jo 63 prosentin tason vuonna 2016. Julkisen talouden vakauttaminen vaatii Suomen Pankin mukaan talouden rakenteiden uudistamista ja julkisen talouden sopeuttamista.  

Lue myös:

    Uusimmat