Mainos

Suomen päästöleikkaukset täyttävät jo sopimukset

Suomen rikki- ja typpipäästöjä ei enää tarvitse vähentää kansainvälisten sopimusten, vaan maamme oman luonnon takia, arvioi ympäristöministeriön happamoitumistoimikunta.

Toimikunnan mukaan rikkipäästöt olivat vuoteen 1995 vähentyneet yli 80 prosenttia ja typenoksidipäästöt noin 10 prosenttia vuoden 1980 tasosta. Rikkipäästöjen arvioidaan pysyvän Suomelle asetettua tavoitetta pienempänä vuoteen 2010 asti. Typenoksidipäästöjen vähennystavoitteen uskotaan toteutuvan suunnilleen vuonna 2004. Typpipäästöt ovat vähentyneet odotettua vähemmän autokannan hitaan uusiutumisen takia.

Lähialueet ja laivaliikenne saastuttavat

Valtaosa Suomeen päätyvästä rikki- ja typenoksidilaskeumasta tulee ulkomailta. Kotimaisia päästöjä vähentämällä voidaan kuitenkin vaikuttaa merkittävästi päästölähteiden ympäristöön, muistuttaa happamoitumistoimikunta.

Erityisen tärkeää Suomen luonnolle olisi kuitenkin päästöjen vähentäminen maamme lähialueilla. Myös Suomen talousalueella kulkeva ulkomaan laivaliikenne on merkittävä saastuttaja: sen rikki- ja typenoksidipäästöt ovat suuruudeltaan noin viidesosa suomalaispäästöistä, joihin niitä ei kuitenkaan lasketa mukaan.

Vesien pelastaminen rehevöitymiseltä taas vaatii kotimaisten ammoniakkipäästöjen leikkausta. Tähän mennessä ammoniakkipäästöt ovat laskeneet noin 10 prosenttia vuodesta 1985. Suurin osa ammoniakista on peräisin maataloudesta. Yhden ammoniakkitonnin nipistäminen päästöistä maksaa arviolta 10 000 markkaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.