Mainos

Suomen osuus Kreikka-avusta uhkaa paisua

Suomen osuus Kreikan apupaketista uhkaa nousta 1,5 miljardiin euroon seuraavan kolmen vuoden aikana.

Ranskan valtiovarainministeri Christine Lagarde vahvistaa, että euromaiden ja IMF:n Kreikalle antamien apulainojen kokonaissumma saattaa kohota kolmen vuoden aikana 120 miljardiin euroon.

Euromaiden osuus tukisummasta on ollut kaksi kolmasosaa ja Suomen osuus euromaiden siivusta 1,85 prosenttia. Näin ollen Suomen osuudeksi tulisi kolmen vuoden aikana lähes 1,5 miljardia euroa.

Vastineeksi lainoista Kreikka on lupautunut tiukkaan säästökuuriin. Sen toteuttaminen saattaa tuottaa maan hallitukselle vaikeuksia, sillä jo nyt toteutetut säästötoimet ovat nostattaneet laajan lakkojen ja mielenosoitusten aallon.

Vanhanen: Kreikan vakauttaminen tärkeää

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Kreikan talouden vakauttaminen on välttämätöntä ja perusteltua myös Suomen ja suomalaisten kannalta.

- Ei tämä herkkua ole, mutta kysehän ei ole tuesta vaan korollisesta lainasta. Kreikka on elänyt yli varojen ja uhkaa suistua raiteiltaan. On tärkeää, että palomuurilla eristetään Kreikan ongelma, ja pakotetaan heidät tervehdyttämään taloutensa, Vanhanen kommentoi MTV:n uutisille.

Vanhanen sanoo, että Kreikka tarvitsee useamman vuoden lainaohjelmaa, joka antaa sille aikaa viedä päätökseen tarvittavat talouspoliittiset toimet.

- Kreikan on pakko ymmärtää se, että heidän täytyy huolehtia velanmaksukyvystä. Meidän muiden huoli on se, että jos yhden valtion velanmaksukyvyn luottamus katoaa, niin silloin kaikki joutuvat suurennuslasin alle. Tällöin riski korkotason nousuun on olemassa, ja maailma voi ajautua uuteen taloudelliseen ahdinkoon.

Myös Suomessa on Vanhasen mielestä tiedostettava, että Kreikan tapauksen johdosta huoli alijäämäisten valtiontalouksien kestävyyteen kasvaa.

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat huomenna Brysseliin sopimaan Kreikan laina-avusta. Suomea kokouksessa edustaa valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.).

- Tavoite on, että huominen paketti on riittävän uskottava ja monivuotinen, Vanhanen sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.