Mainos

Suomen opintotuki on Pohjoismaiden alhaisin

Suomalainen korkeakouluopiskelija sinnittelee selvästi pienemmällä opintotukisummalla kuin muiden Pohjoismaiden opiskelijat, selviää Kelan tekemästä vertailusta.

Suomalaisen opiskelijan tukisumma jää kuukaudessa 150-350 euroa pienemmäksi, selviää Kelan tekemästä pohjoismaisesta vertailusta.

Suomalaisopiskelijan tuki on kuukaudessa 650 euroa. Islantilaiset ja norjalaiset saavat lähes 1000 euroa kuussa opintotukena. Tanskassa tuen enimmäismäärä on reilut 900 euroa ja Ruotsissa yli 800 euroa kuukaudessa. Kelan mukaan vielä kymmenen vuotta sitten Suomen opintotuki oli hyvää pohjoismaista tasoa.

Opintotukijärjestelmissä on eroja. Tanskan ja Suomen opintotukijärjestelmiä kutsutaan opintorahajärjestelmiksi, joissa opintotuki maksetaan pääosin suorana tukena opiskelijalle ja opintolaina on markkinaehtoinen. Islannissa tuki koostuu pelkästä opintolainasta. Opintolainajärjestelmässä opintolainan myöntää valtio ja siihen liittyy muun muassa reilu korkotuki.

Myös sallittujen lisäansioiden tulorajat ovat muualla Pohjolassa samalla tasolla tai korkeammat kuin Suomessa. Kelan mukaan suomalaisopiskelija ei siis voi tasoittaa toimeentulonsa alhaisuutta edes käymällä työssä. Kelan tekemä vertailu on julkaistu tuoreessa Sosiaalivakuutus-lehdessä.

Hallituksen eduskunnalle helmikuussa antaman esityksen mukaan opintotuen lainamääriä korotettaisiin 80 eurolla kuukaudessa ensi elokuusta lähtien. Asumislisän enimmäismäärään tulisi marraskuussa noin 30 euron korotus.

Kelan mukaan Suomen ero muihin Pohjoismaihin on kutistumassa, mutta samalla Suomi ottaa reilun askeleen pois opintorahapainotteisesta järjestelmästä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.