"Suomen on pysyttävä Afganistanissa"

Huomenta Suomen vieraana olleen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok.) mukaan Suomen on pysyttävä Afganistanissa pari vuotta.

- Suomi ei voi lähteä Afganistanista. Meidän on pysyttävä siellä ainakin pari vuotta, Salolainen painottaa.

- Suomen on panostettava siviilikriisinhallintaan. Meidän on annettava enemmän kehitysapua, kouluttaa oikeusjärjestelmää, poliiseja ja sotilaita niin, että afgaanit itse pystyisivät vastaamaan turvallisuudestaan ja yhteiskunnastaan tulevaisuudessa.

Salolainen on pessimistinen maan tulevaisuuden suhteen: maa on etnisesti hajallaan, huumeparoneiden johtama ja korruptoitunut. Afganistanin tilaa ajatellessa pitää hänen mukaansa myös huomioida naapurimaa Pakistanin tilanne. Alueella käydään laaja-alaista, rajat ylittävää sotaa, eikä Afganistanin tilannetta saada stabilisoitumaan, mikäli esimerkiksi äärimuslimit pääsevät voitolle Pakistanissa.

Salolainen toivoo EU:lle näkyvämpää, merkittävää roolia Lähi-idän tilanteen ratkaisemisessa. Yhdysvaltain entisen presidentin George W. Bushin hallinto jätti alueelle huonon maineen sotilasoperaatioineen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat