"Suomen öljyntorjuntavalmius ei ole tarpeeksi hyvä"

Meksikonlahdella tapahtunut öljyvuoto on saanut myös muut maat miettimään öljyonnettomuuden mahdollisuutta omilla aluevesillään. Meksikonlahden öljyvuoto oli varoittava esimerkki siitä, mitä katastrofi voi pahimmillaan olla - tukkimiseen menee kuukausia, alueen elinkeinot kärsivät, ympäristö tuhoutuu, ihmiset sairastelevat ja niin edelleen.

Öljyonnettomuuden vaara on myös Suomen vesillä, ja siihen on varauduttu - mutta ei tarpeeksi hyvin.

- Pahimman skenaarion mukaan mereen pääsisi 30 000 tonnia öljyä. Se on Meksikonlahden öljyyn verrattava määrä kun otetaan huomioon, että Suomenlahti on aika suppea. Tämä olisi aikamoinen katastrofi, sanoo öljyntorjuntaan keskittyneen Lamor Corporationin tekninen johtaja Rune Högström.

Skenaarion tai muun vakavan öljyturman todennäköisyyden laskeminen on kuitenkin hankalaa.

- Todennäköisyyksiä laskettaessa vakavan öljyonnettomuuden olisi jo pitänyt tapahtua Suomenlahdella. On ollut onni, ettei suurempaa ole tapahtunut. Toivottavasti tämä onni jatkuu, Huomenta Suomessa vieraillut Högström sanoo.

Laitteita ei niin vain lainata muilta

Högströmin mukaan pahimman skenaarion mukainen öljymäärä leviäisi muutamassa päivässä lähes koko Suomenlahden alueelle. Keräyskalustoa tarvittaisiin tällöin todella paljon.

- Tällä hetkellä kalustoa ei olisi riittävästi. Pienlaitteistoja, öljypuomeja sekä pumppauskalustoa tarvittaisiin huomattavasti enemmän. Arvioisin, että pienlaitteita pitäisi olla viisinkertainen määrä.

Suomen tarvitsemien lisälaitteiden kohdalla puhutaan miljoonien panoksesta. Högströmin mukaan jo nyt kannattaisi perustaa suurempi varasto vaikkapa yhteistyössä muiden Itämeren maiden kanssa.

- Meksikonlahdella on huomattu, että näitä laitteita ei lainata toisille valtioille siinä mittakaavassa kuin on uskottu.

Öljyturman riski ollut lähellä

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen mukaan Suomen öljyntorjuntavalmius on kokonaisuudessaan kohtuullisen hyvä.

- Se ei kuitenkaan ole vielä tarpeeksi hyvä. Viime vuosina on satsattu erityisesti alusinvestointeihin. Meidän täytyy kuitenkin varautua suureenkin öljyonnettomuuteen Itämeren alueella, joten töitä on rutkasti tehtävänä.

Lehtomäen mukaan Suomella on ollut muutamia erittäin vaarallisia läheltä piti -tilanteita Suomenlahdella.

- Massiivisen öljyonnettomuuden riski on ollut todella lähellä. Apuna on ollut nykyisten öljytankkerien kaksoispohjat. Riski, että jotain isompaa vielä tapahtuu, on olemassa.

Lehtomäki sanoo, että pienkalustoihin on investoitava jatkuvasti. Suomella on pitkällä aikavälillä kohtuullisen hyvä investointisuunnitelma valmiuden parantamiseen.

Meksikonlahdella öljyvuodon tukkiminen on siis enää viimeistä silausta vailla, mutta vielä ei uskalleta täysin huokaista helpotuksesta. Kukaan ei tiedä, millaisia tuhoja öljy on saanut aikaan merenpohjassa ja siellä elävien kalojen ja muun eläimistön keskuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat