Mainos

Suomen ohjushankintaa arvostellaan Lähi-idässä

Suomen ostamat saksalais-israelilaiset panssarintorjuntaohjukset herättävät jyrkkää arvostelua Lähi-idässä. Libanonilaisen Daily Star -lehden mukaan Israelin armeija on surmannut ja haavoittanut siviilejä testatessaan ohjuksia Etelä-Libanonissa - siis vieraalla maaperällä. MTV3:n Kymmenen uutisissa kerrotaan, että Suomen puolustusministeriön mukaan tällaiset epäilyt eivät jo päätettyyn 200 miljoonan markan arvoiseen kauppaan vaikuta.

Spike-panssarintorjuntaohjus

Daily Star-lehden tietojen mukaan Spike-panssarintorjuntaohjuksia testattiin Etelä-Libanonissa viime ja toissa vuonna. Ennen kuin ohjus esiteltiin kansainvälisille asemarkkinoille, iskujen yhteydessä kuoli lehden tietojen mukaan yksi siviili ja useita haavoittui.

YK:n rauhanturvaajien edusmies vahvistaa Libanonista, että Israel testasi noihin aikoihin jotain uutta asetta.
UNIFILin tiedottaja Timur Goksel ei vahvista siviiliuhreja, vaan puhuu surmatuista sisseistä. -Voin vahvistaa, että 1998-99 he kokeilivat uutta asetta. Tuolloin seudulla palvellut suomalainen tiedustelu-upseeri tietää yhdestä ohjusiskusta, josta suomalaiset raportoivat. Lähi-idän media epäili jo tuolloin, että kyse oli Spike-ohjuksen kokeilusta. -Myöskin Jerusalem Post -lehdessä on esitetty asiasta kommentteja. Tarkoituksena Israelilla on näiden lehtitietojen mukaan hakea taistelukentän kokemusta asejärjestelmilleen sekä käyttää tätä referenssinä aseita myydessä, totesi UNIFILin tiedustelu-upseeri Harri Humaloja.

Suomi julkisti parinsadan miljoonan markan ohjuskaupat tänä kesänä, kun tarjouskilpailun voittaja ratkesi.
Mahdollisista Libanonin-testeistä ei puolustusministeriön mukaan ollut tietoa. -Tietysti jos näin on niin se on hyvin valitettava asia, sanoi kaupallinen neuvos Arto Koski puolustusministeriöstä. Ase valittiin sotilaallisin ja kaupallisin perustein. -Tämä kyseinen saksalais-israelilainen panssarintorjuntaohjusjärjestelmä oli meidän tekemissä laajoissa vertailuissa paras ja meille sopivin ja sen valitsimme, Koski totesi.

-Tämä ei ole aselaboratorio. Tämä on elävien ihmisten maa. En puhu nyt lakiasioista, mutta tilanne häiritsee minua. Israel on testannut Libanonissa usein myös muita aseita. Tämä ei ollut heidän ensimmäinen kokeensa Libanonissa, kertoi tiedottaja Timur Goksel.

-On tietysti vaikea kuvitella, että tän tyyppinen tieto ois jollakin tavalla vaikuttanut päätöksentekoprosessiin, joka on tässä joitakin viikkoja sitten tehty, sanoi Arto Koski. Aseiden vienti on Suomessa tiukasti poliittisessa kontrollissa. Kun Suomi tuo aseita, tietoja niiden kehittelyolosuhteista ei kysytä. -Tällaisia tietoja me emme kysy, eikä mikään toimittaja ole meidän tietoon aikaisemmin saattanut, totesi Koski.

Ohjukset tulevat Suomen uusien valmiusyhtymien käyttöön. Ne pystyvät tuhoamaan panssarivaunun kahden kilometrin etäisyydeltä.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.