Mainos

Suomen Nigerian-suurlähettiläs: Olen todella huolestunut

Islamistiryhmä Boko Haramin pelätään laajentavan iskujaan myös pääkaupunkin Abujaan. 

Ryhmä on noussut kansainväliseen tietoon laajalti sen siepattua lähes 300 koulutyttöä viime kuussa. Tytöt ovat yhä kateissa muutamaa kymmentä pakenemaan päässyttä lukuunottamatta.

Suomen Nigerian-suurlähettiläs Riitta Korpivaara kertoo, että EU-maiden suurlähettiläät kokoontuvat ensi viikolla pohtimaan auttamiskeinoja siepattujen nigerialaisten tyttöjen löytämiseksi. 

– Suomella ei ole oikein muuta mahdollisuutta, kuin tuomita nämä iskut ja pyytää, että Nigerian hallitus huolehtisi ihmisoikeuksien kunnnioittamisesta siviilien suojelemiseksi ja mahdollisimman nopeita toimenpiteitä näiden tyttöjen palauttamiseksi koteihinsa. 

Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Kiina ovat tarjonneet käytännön apua siepattujen tyttöjen löytämiseksi. Myös EU on tarjonnut Nigerialle tukea terrorisminvastaisessa taistelussa. 

Viime aikoina on liikkunut tietoja, joiden mukaan siepatut tytöt olisi kuljetettu naapurimaihin.

– Tästä ei ole kuitenkaan mitään todisteita. Naapurimaat ovat vakuuttaneet omalta osaltaan, että tyttöjä ei ole tuotu heidän maihinsa, mutta rajat vuotavat. On todella hankalaa todentaa, missä tytöt ovat nyt.

Suurlähettiläs Riitta Korpivaara sanoo, että ensi vuoden helmikuussa järjestettävät Nigerian presidentinvaalit ovat lisänneet maassa jännitteitä ja pahentaneet tilannetta. Boko Haram -järjestön toiminta ja terroriteot uhkaavat vaalien onnistumista Koillis-Nigeriassa.

– Pelätään, että Boko Haramin terrorismi leviää muuallekin Nigeriaan ja vaikuttaa maan turvallisuuteen ja yhtenäisyyteen. Täytyy sanoa, että olen todella huolestunut.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.