Mainos

Suomen Nairobin suurlähetystössä terroriuhka

(MTV/Kati Savander)

Kenian pääkaupungissa Nairobissa sijaitsevaa Suomen suurlähetystöä on uhattu terrori-iskulla.

Suomen Kenian Suurlähettiläs Heli Sirve vahvistaa tiedon.

Suurlähetystö on saanut internetin kautta kolme lyhyttä viestiä, joissa on todettu, että Suomen lähetystö on muiden lähetystöjen ohella vaarassa. Viestien mukaan terroristihyökkäys tulee Etiopiasta käsin.

Suurlähettilään mukaan ainakaan pohjoismaiden tai Yhdysvaltojen suurlähetystöt eivät ole saaneet uhkauksia.

Suurlähettiläs on ottanut varoitukset vakavasti. Hän on ottanut yhteyttä poliisiin, joka yrittää selvittää viestien alkuperää. Hän on ollut asiasta yhteydessä myös Euroopan Unionin turvayksikköön.

- Nairobin lähetystö seuraa Somalian tilannetta ja pyrkii myöskin auttamaan Somaliaa, meillä on joitakin suomalaisia kansalaisjärjestöjä jotka lähinnä toimivat Somalimaassa, Sirve sanoo.

Sirven vastuualueeseen ei kuulu Somalia, eikä Suomen valtio ole osallistunut aktiivisesti Somalian kriisin ratkaisuyrityksiin.

Etiopia on Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyökumppani. Etiopian hallituksen joukot puolestaan tukevat Somalian väliaikaishallintoa, joka ajoi Mogadishussa aiemmin valtaa pitäneet islamistit pakosalle. Islamistien yksi taisteluväline ovat terrori-iskut.

Lisäksi pieni joukko suomalaisia sotilaita valvoo Etiopian ja Eritrean kiisteltyä rajaa. Kun Etiopia tukee Somalian nykyhallitusta, Eritrea on tukenut syrjäytettyjä islamisteja.

Kyse voi myös olla huonosta pilasta tai muusta häirinnästä.

Henkilökuntaa ei olla toistaiseksi evakuoimassa

Suurlähetystön turvallisuutta onkin pyritty parantamaan tehostamalla vartiointia. Suurlähetystö sijaitsee valitettavasti tavallisessa kerrostalossa, jossa on myös kaupallisia yrityksiä. Tämän vuoksi liikkumista on vaikea kontrolloida.

Suomen Kenian suurlähetystössä Nairobissa on 13 suomalaista työntekijää. Suurlähettilään mukaan ainakaan toistaiseksi henkilökuntaa ei olla evakuoimassa. Henkilökunta suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti.

Tilanne Keniassa on viime viikkoina ollut hyvin sekava maan presidentinvaaleista alkaneiden levottomuuksien vuoksi. Suurlähettilään mukaan uhkaus ei kuitenkaan liity Kenian viime aikaisiin levottomuuksiin. Viesteistä hän on päätellyt, että uhkauksilla on jotain tekemistä ääri-islamilaisten somalien kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.