Suomen myöhäistä taistella kaikkia vieraslajeja vastaan

Espanjansiruetana on yksi haitallisista vieraslajeista

Suomessa ryhdytään vasta nyt tekemään toimintasuunnitelmaa vieraslajien leviämisen hidastamiseksi. Suomi on pahasti jäljessä, sillä suurimmalla osalla EU-maista on jo vieraslajistrategia. EU:n yhteinen vieraslajistrategia on sekin jo valmisteilla. EU-strategian pitäisi valmistua ensi vuoden loppuun mennessä, kun Suomen aikataulu on vuoden 2010 aikana.

- Kyllähän tässä vähän jälkijunassa ollaan. Sitä välitöntä uhkaa ei ole oikein tunnistettu ja tämä on jäänyt muiden töiden jalkoihin, kertoo ympäristöjohtaja Veikko Marttila maa- ja metsätalousministeriöstä.

Villikanit tulivat jäädäkseen

Tänään Säätytalolla järjestetyssä seminaarissa hahmoteltiin, miten vieraslajien leviämistä voisi ehkäistä.

Monia vieraslajeja vastaan on jo myöhäistä taistella. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla leviävien villikanien hävittäminen ei enää onnistu.

- Sota kaneja vastaan on ehkä jo hävitty, mutta yksittäisiä taisteluja voidaan vielä voittaa. Arvokkaissa kasvipaikoissa kuten kasvitieteellisessä puutarhassa voidaan hävittää kanikantaa tehokkaasti, arvelee dosentti Petri Nummi Helsingin yliopistosta.

Yhtä huono tilanne on kosteikossa viihtyvän jättipalsamin osalta. Sen sijaan jättiputki saatetaan vielä saada kuriin. Kaikkiaan Suomeen on levinnyt 650 vieraslajia. Haitallisia vieraslajeja ovat esimerkiksi amerikankampamaneetit, espanjansiruetanat, minkit, supikoirat, lupiinit ja kurtturuusut.

Ilmastonmuutoksen arvioidaan tuovan Suomeenkin lisää vieraslajeja. Sen takia vieraslajistrategian valmistelulla on kiire.

Mäntyankeroisen maihinnousua pelätään

Yksi pelätyimmistä vieraslajeista on pahoja tuhoja aiheuttava mäntyankeroinen. Tätä mikroskooppisen pientä sukkulamatoa pidetään Euroopan uhkaavimpana metsätuholaisena. Tällä hetkellä sitä esiintyy EU:n alueella Portugalissa. Tullin ja Elintarviketurvallisuusviraston tarkastuksissa mäntyankeroista on löydetty Portugalista tulleista puisista pakkauslavoista. Metsiin se ei kuitenkaan ole vielä päässyt leviämään.

- Kyllä tässä pelätään, että mäntyankeroinen leviää. Se aiheuttaisi suuret kansantaloudelliset vahingot. Sekä metsänomistajat että metsäteollisuus olisivat suurissa vaikeuksissa, sanoo ylitarkastaja Salla Hannunen Elintarviketurvallisuusvirastosta

Mitä aikaisemmin haitalliset vieraslajit havaitaan, sitä helpompi ne on saada kuriin. Asiantuntijoiden mielestä pitäisikin luoda EU:n laajuinen varoitusjärjestelmä, jotta vaarallisimmista tulokkaista ehdittäisiin varoittaa ennen kuin ne ehtivät asettua pysyvästi uudelle alueelle.

Lue myös:

    Uusimmat