Suomen metsien perimää suojellaan

Metsien alkuperäisgeenejä suojellaan reservimetsissä, joiden pinta-ala on jo yli 7000 hehtaaria.

Suomen metsien alkuperäinen geeniperimä halutaan säilyttää tulevaisuutta varten. Metsäntutkimuslaitos (Metla) on luonut Suomeen kattavan verkoston geenireservimetsiä, joiden tarkoitus on säilyttää männyn, kuusen ja koivun geenit mahdollisimman alkuperäisinä.

Geenimetsät sijaitsevat eri ilmastovyöhykkeillä, jolloin tutkitaan myös ilmastonmuutoksen vaikutusta niihin.

Uusin perinnöllisen materiaalin suojelu- ja tutkimuskohde on perustettu Inariin Laanilan tutkimusmetsäalueelle Kuusipäälle. Kuusipää on Suomen pohjoisin kuusimetsä. Perustetun geenireservimetsän pinta-ala on reilut 300 hehtaaria.

Geenireservimetsä

Geenimanipuloitu puu

- Äärioloihin sopeutuneet reunapopulaatiot ovat aina arvokkaita perinnöllisen aineksensa takia. Kuusipään kuusialue on hyvin kestävä, sillä se tulee toimeen kuusen äärikasvurajalla. Toisaalta se ei välttämättä selviäisi Etelä-Suomen olosuhteissa, kuvailee erikoistutkija Risto Jalkanen Metlan Rovaniemen-tutkimusasemalta.

Reservimetsän tutkimuksellinen merkitys korostuu erityisesti nykyisten voimakkaiden ympäristömuutosten aikakautena. Geenireservimetsän perustaminen tarkoittaa alueen puuston ikuista suojelua mahdollisimman alkuperäisessä muodossa.

- Tarkoitus on suojella alue niin, ettei mikään toimenpide uhkaisi geenivarojen säilymistä, Jalkanen kertoo.

Metsien geeniperimän säilyttäminen liittyy Rion biodiversiteettisopimukseen, joka solmittiin vuonna 1992. Sen ovat allekirjoittaneet yli 175 maata. Tavoitteena on maapallon biologisen monimuotoisuuden suojeleminen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat