Mainos

Suomen merimetsokanta kasvaa vauhdilla

Suomen merialueilla pesi tänä kesänä lähes kaksi kertaa enemmän merimetsoja kuin viime kesänä.

Kaikkiaan havaittiin 21 yhdyskuntaa, joissa pesi lähes 3000 merimetsoparia. Suomen ympäristökeskuksen mukaan uusia yhdyskuntia löytyi vain yksi, pääasiassa kannan kasvu tuli vanhoille pesimäluodoille. Suhteellisesti eniten merimetso runsastui Pohjanlahdella. Myös Saaristomerellä kanta oli vahvassa nousussa.

-Merimetsokanta on ollut Suomessa vahvassa kasvussa siitä lähtien, kun laji pesi ensimmäisen kerran merialueillamme vuonna 1996. Viime vuotta lukuunottamatta kanta on kaksinkertaistunut vuosittain, tutkija Pekka Rusanen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Rusasen mukaan yhtä selitystä merimetsokannan kasvulle ei ole. Linnuille kuitenkin riittää ravintoa ja kanta saa vahvistusta Ruotsista ja Virosta. Esimerkiksi Ruotsissa pesii yli 25 000 merimetsoparia. Kannat ovat vahvistuneet koko EU:n alueella merimetson rauhoittamisen jälkeen.

-Merimetsokanta kasvaa Suomessa luultavasti edelleen. Meillä on vielä paljon hyviä alueita, joilla lintuja ei vielä pesi. Esimerkiksi Ahvenanmaalla merimetsoja ei ole, vaikka pesimäpaikkoja on siellä paljon. Kanta kasvaa kuitenkin vain niin pitkään kuin ravintoa on riittävästi, Rusanen sanoo.

Kahdessa Suomen suurimmassa merimetsoyhdyskunnassa kannan kasvu onkin jo pysähtynyt noin 600 parin paikkeille.

Merimetso syö puoli kiloa päivässä

Suurin osa merimetsoista pesii ulkosaariston paljailla lintuluodoilla. Muutamia yhdyskuntia on asettunut myös luodoille, joilla on enemmän kasvustoa. Näillä pesimäpaikoilla merimetsojen ulosteet tappavat puut. Rusasen mukaan laajempaa levittäytymistä puuluodoille on luultavasti turha pelätä.

-Merimetso on kuitenkin aika varovainen lintu, joten se tuskin leviää suurempiin tai asuttuihin saariin.

Merimetso ei myöskään näytä kilpailevan ihmisen kanssa samoista kalalajeista. Tammisaaressa kolmessa yhteiskunnassa tehtyjen tutkimusten mukaan liki puolet ravinnosta koostuu kivinilkasta. Linnut söivät paljon myös ahvenia ja särkiä.

Rusasen mukaan yksi merimetso syö vuorokaudessa 400-500 grammaa kalaa.

Merimetsojen syysmuutto on jo alkanut ja Hangon lintuasemalla on havaittu tähän mennessä noin 10 000 yksilöä. Saaristossa voikin nähdä satojen lintujen parvia luodoilla levähtämässä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.