Mainos

Suomen merialueilla ennätysmäärä öljypäästöjä

Suomen valvomilla merialueilla kirjattiin viime vuonna ennätyksellisen paljon öljypäästöjä. Rajavartiolaitoksen valvontakoneet kirjasivat kaikkiaan 107 päästöhavaintoa. Vuonna 2000 luvattomia öljypäästöjä havaittiin 89.

-Viime vuonna öljypäästöjä havaittiin enemmän kuin koskaan sinä aikana, kun valvontalentoja on tehty erikoislaitteilla. Lennot aloitettiin toukokuussa 1995, kertoo tarkastaja Heli Haapasaari Suomen ympäristökeskuksesta.

Itämeren suojelukomission Helcomin lentoviranomaisten havaintojen mukaan Itämerellä tehtyjen öljypäästöjen määrä on kaikkiaan vähentynyt. Esimerkiksi Ruotsin valvonta-alueella havaittiin aiemmin suurin osa Itämeren luvattomista öljypäästöistä. Ruotsin tekemien havaintojen määrä on nyt laskenut roimasti, mutta Suomen ja Tanskan havaintomäärät ovat nousseet

-Ruotsalaiset eivät tiedä syytä tähän, mutta yksi mahdollisuus voisi olla se, että Ruotsissa on kerrottu näyttävästi aluksista, jotka ovat jääneet kiinni öljyn päästämisestä. Ruotsalaiset epäilevät, että pelote on tullut vahvaksi, eikä öljyä uskalleta päästää, Haapasaari miettii.

Itämeren kaikki rantavaltiot ovat Helcomin jäseniä. Jokainen jäsenmaa on ilmoittanut, että niillä on öljynjättöpakko. Vaikka satamaan saapuva laiva ei jättäisi öljyä, sen täytyy maksaa tietty summa. Kommodori Erkki Uitti Rajavartiolaitoksesta kertoo, että öljyn vastaanottopalvelut eivät ole toimineet kaikilta osin erityisen hyvin.

-Öljypäästöjen valvonta on tehostunut, mutta likaaminenkin on ehkä lisääntynyt, Uitti arvelee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.