Suomen maataloustuottajat huolissaan EU:n esityksestä

Suomen maataloustuottajat ovat huolissaan EU:n esityksestä maatalouden uudistamiseksi. Ehdotus mm. irrottaisi tuet tuotannon määrästä ja laskisi maidon tavoitehintaa 28 prosentilla.

EU:n komissio antoi tänään esityksensä Euroopan unionin maatalouden uudistamisesta. Komissio esittää rajua muutosta maatalouspolitiikkaan. Yhteisön suoria maataloustukia leikataan, ja samalla viljan ja maidon tavoitehintoja lasketaan.

Suurin muutos alkuperäiseen esitykseen on maidon tavoitehinnan leikkaaminen peräti 28 prosentilla jo ensi vuodesta alkaen. Alun perin oli sovittu 15 prosentin laskusta maidon hinnassa. Maitokiintiöitä aiotaan jatkaa vuoteen 2014-15 asti.

Keskeinen osa uudistusta on maatalouden tukien ja tuotannon välisen yhteyden katkaisu. Jatkossa tukea suunnataan enemmän maaseudun kehittämiseen. Suomelle tilanne on ongelmallinen, koska maassamme on pitkälti käytetty epäsuotuisan alueen LFA-tuen maksimimäärää 200 euroa hehtaaria kohden. Suomi ei pysty siten kompensoimaan leikkauksia maaseudun kehittämisen avulla.

Komissio on kuitenkin tehnyt ehdotukseen muutoksen, jonka mukaan LFA-tukea voidaan korottaa perustelluissa tapauksissa. Tällöin otetaan huomioon tiettyjen alueiden erityisongelmat. Ne on pystyttävä osoittamaan, komissiolähteistä kerrotaan.

MTK huolissaan esityksestä

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen (kok.) mielestä komission ehdotus maatalouden välitarkastelusta sisältää edelleen Suomen kannalta huomattavia ongelmia. -Komission kesäkuisiin ehdotuksiin nähden osa asioista on nyt Suomen kannalta paremmin, mutta osa huonommin. Kokonaisuutena voisi sanoa, että paljon on vielä neuvoteltavaa edessä, Koskinen tulkitsee.

Huolestuttavimpina uudistuksen elementtinä Koskinen pitää edelleen maataloustuen irrottamista tuotannosta. Myös uusi ehdotus maidon hinnanalennuksista ja niiden aikaistamisesta olisi Suomelle ongelma. -Markkinakehitys ei puolla hinnanalennuksia, ja uskon, että ehdotus tulee kohtaamaan vastustusta myös muissa jäsenmaissa. Vakauden kannalta on toisaalta hyvä, että komissio säilyttäisi maitokiintiöt vuoteen 2015, Koskinen sanoo.

Oikeansuuntaisena Koskinen pitää myös sitä, että maaseudun kehittämiseen suunnattaisiin enemmän rahaa. Maaseudun kehittämisrahojen jakokriteereihin tarvittaisiin kuitenkin epäsuotuisten alueiden kannalta selviä lisäyksiä. -Luonnonhaittatukien (LFA) maksukaton poistaminen taas on neuvotteluissa ollut yksi meidän tärkeimpiä tavoitteita. Muutos mahdollistaisi sen, että tukien avulla voitaisiin paikata hehtaaritukien menetyksiä, Koskinen jatkaa.

Maa- ja metsätalousministeriön laskelmien mukaan tarkennettu ehdotus aiheuttaisi suomalaistiloille pienemmät tukimenetykset kuin vielä kesällä pelättiin. Vuoteen 2012 mennessä tukileikkaukset ja sektorikohtaiset menetykset olisivat yhteensä noin 100 miljoonan euroa, mutta 25 miljoonaa euroa palautuisi maaseudun kehittämisrahoina.

Volanen: EU:n maatalous ajetaan nurkkaan

Euroopan unionin maiden tuottajajärjestöjen (Copa) pääsihteeri Risto Volanen arvostelee voimakkaasti EU:n komission maatalouden uudistusesitystä.

Volasen mukaan koko "laivan" suunta ja tulevaisuus on huolestuttava. Hän arvioi, että Euroopan maataloutta ollaan ajamassa nurkkaan. -Komissio on menossa väärään aikatauluun ja väärään suuntaan, Volanen syytti Brysselissä tänään.

Volasen mukaan komission esitystä ei heijasta viljelijöiden, Euroopan parlamentin tai jäsenmaita edustavan ministerineuvoston näkemyksiä. Volanen huomautti, että Berliinin Agenda-neuvotteluissa 1999 tehtiin ratkaisut vuoteen 2006 asti. Niiden pohjalta myös neuvottelut Maailman kauppajärjestössä (WTO) pitäisi Volasen mukaan käydä. -Nyt komissio ajaa näennäisesti ristiriitaista linjaa WTO:ssa ja sisäisessä uudistuksessa, Volanen katsoo.

Volasen mukaan enemmistönä EU:ssa näyttäisivät olevan voimat, jotka yrittävät työntää Euroopan maataloutta nurkkaan. -Sieltä ei pääse muualle kuin globaaleille maatalousmarkkinoille, Volanen arvioi.

Copassa ihmetellään myös sitä, että komissio ajaa muutosta juuri ennen kuin 10 uutta jäsenmaata liittyy EU:hun vuonna 2004. Järjestön mielestä hakijamaiden pitäisi olla päättämässä uudistuksista. -Jos koko Euroopan maataloudessa käy kehitys huonompaan suuntaan, se vaikuttaa ennen pitkää myöskin Suomeen, Volanen sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat