Mainos

Suomen maataloudelle lisätukea EU:lta

Suomen maatalous saa lisätukea EU:lta. Yhteisö ottaa koko Suomen luonnonhaittakorvausten eli niin sanotun LFA-tuen piiriin. Brysselissä hyväksytty tukipaketti tuo maataloudelle seitsemän vuoden aikana noin 30 miljardin markan tukiaiset.

Suomesta tulee ensimmäinen EU-maa, jossa maksetaan maatalouden luonnonhaittakorvauksia koko maassa. Tähän asti tuki on kattanut 85 prosenttisesti Suomen, mutta nyt eteläisimmänkin Suomen viljelijät pääsevät tuen piiriin. Ratkaiseva päätös tuli komission maatalouskehyskomitealta.

Maatalousministeri Kalevi Hemilä sanoo, että seitsemälle vuodelle jaettu kokonaispaketti on 30 miljardin markan suuruusluokkaa ja se on runsaat 4 miljardia vuodessa. Ja tästä 30 miljardista yhteisön osuus on 12-13 miljardia.

Maatalouspolittisesti nyt tehty ratkaisu on läpimurto Brysselissä. Jo jäsenyysneuvottelujen aikaan väännettiin ankarasti kättä Suomen maatalouden erityskohtelusta. Silloin koko maa ei päässyt vielä tuen piiriin, mutta nyt pääsee. Maatalouden heikot luonnonolot on myönnetty.

-Kun LFA tuen osalta on päätetty että sitä maksetaan koko maassa niin kyllä suomalainen viljelijä voi nyt uskoa siihen, että myös jatkossa koko yhteisö hyväksyy maataloustuotannon poikkeukselliset olosuhteet Suomessa ja on valmis sitä myös jatkossa tukemaan. Noin tulevaisuudenuskon kannalta pidän näitä päätöksiä erittäin tärkeinä, kertoo Hemilä.

Myös Paavo Lipposen hallitukselle Brysselin päätös on mieleinen. Nyt se sai läpi maatalouspolitiikassa hallitusohjelmasa ykköstavoitteen.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.