Mainos

Suomen maakuntateatterit etsivät omaa rooliaan

Maakuntateatterit etsivät paikkaansa Suomen teatteriverkossa vaihtelevalla menestyksellä.Kiivaimmin on kuohunut viime aikoina Rovaniemellä, missä teatteri on joutunut aloittamaan syyskautensa ilman vakinaista johtajaa.

Pohjoismainen teatteripalkinto meni tällä kertaa Norjaan

Rovaniemellä harjoitellaan Annikki Kariniemen romaaniin Poro-Kristiina perustuvaa näytelmää. Kristiinan elämä oli monenkirjavaa ja suuria tunteita herättävää kuten Rovaniemen teatterin itsensäkin viime aikoina.

Nimekkäät teatterinjohtajat ovat pohjoisessa olleet haluttuja. Kristian Smeds nosti Kajaanin teatterin valokeilaan, mutta Rovaniemellä Tom Wenzel ajautui henkilökunnan kanssa täydelliseen umpikujaan.

Kyllä johtamisen edellytykset sitten kyllä katosivat. Täällä oli totuttu hieman erilaiseen johtamiseen ja toimintaperiaatteisiin, mitä hän oli kokenut, sanoo puheenjohtaja Tapio Tuomilaakso alueteatteriyhdistyksestä.

Parhaillaan Rovaniemelle haetaan uutta johtajaa eikä turhaa kiirettä pidetä.

- Ihminen joka tänne tulee sitten valituksi niin hänelläei mene ollenkaan energiaa ja aikaa siihen, että saisi henkilökunnan toimimaan tai että olisi tulehduspisteitä tai tämmösiä, että hän saa sillä tavalla helpon talon, sanoo näyttelijä Pirjo Leppänen Rovaniemen kaupunginteatterista.

Viimeistään Lapualaisoopperan katsojamäärät opettivat Rovaniemellä, että maakuntateatterin on parempi pysyä lähempänä omia juuriaan.

- Kyllä se ilmiselvästi myös kiinnostaa ihmisiä, että saa niitä omia historioitaan näyttämölle. Moni suomalaisteatteri kamppailee edelleen rahaongelmien kanssa, kertoo ohjaaja Miisa Linden.
Rovaniemellä talous on kunnossa, mutta minkälainen olisi sopiva maakuntateatterin johtaja?

- Hallitsee tätä taiteellista puolta, hänellä täytyy olla koulutus siihen, mutta että myös tämmöstä hallintopuolen mielellään kokemusta, sanoo Linden.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 24.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.