Mainos

Suomen luottokelpoisuus parantunut

Amerikkalainen luokituslaitos Standard & Poor's on nostanut Suomen luottokelpoisuutta yhdellä pykälällä. Aiempi AA- on nyt noteerattu AA:ksi. Luokitus koskee valtion pitkäaikaista valuuttamääräistä velkaa. Uusi luokitus on laitoksen asteikossa kolmanneksi korkein.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) piti päätöstä selkeänä kansainvälisenä tunnustuksena 1990-luvun kriisin jälkeen noudatetulle pitkäjänteiselle talouspolitiikalle. Luokituksen paranemiseen on laitoksen mukaan antanut aihetta vahva sitoutuminen jatkuvaan valtiontalouden tasapainottamiseen.

Valtiovarainministeri korosti eduskunnan budjettikeskustelussa, että harjoitettua talouspoliittista linjaa jatketaan selkeästi ja sitkeästi. Niinistö kertoi tiedossa olevan arvion vaikuttaneen siihen, että hän halusi olla hyvin tiukka eduskunnan käsitellessä valtionyhtiöiden myyntitulojen käyttöä lisäbudjetissa. Hän piti kiinni siitä, että valtion lainanoton tarvetta vähennetään.

Niinistön mukaan luokituspäätös oli tärkeä juuri nyt, kun Suomi on pyrkimässä ensimmäisten joukossa talous- ja rahaliitto Emuun. Käytännössä luokituksen nosto vaikuttaa ensisijaisesti valtion ulkomaisten lainojen uudelleenrahoituksen halpenemiseen. Se tuo korkosäästöjä valtiolle. Valtiovarainministeriössä arvioidaan, että muutos merkitsee lähivuosina kaikkiaan 100-130 miljoonan markan suuruista säästöä.

Myös yritykset, pankit ja muut ulkomailta lainaavat tahot hyötyvät valtion luottokelpoisuuden paranemisesta. S&P perustelee luokituksen nostoa valtiontalouden alijäämän vähentämisellä, velkaantumistahdin hillitsemisellä, ulkomaisen velanoton supistumisella, vaihtotaseen paranemisella sekä vahvalla sitoutumisella jatkuvaan valtiontalouden tasapainottamiseen. Päätöksessä mainitaan lisäksi maltilliset tulosopimukset, jotka tukevat alhaista inflaatiota ja rohkaisevat työttömyyttä alentavia investointeja.

Standard & Poor's laski Suomen valtion luokkakelpoisuuden AA-:seen maaliskuussa 1993. Silloin perusteena olivat valtiontalouden tilan heikkeneminen ja ulkomaisen velan kasvu. Seuraava tarkastelu tapahtui huhtikuussa 1994, jolloin luokitus säilyi ennallaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.