Mainos

Suomen luonnonkivien rakentamisominaisuudet testiin

Eurooppalainen kivien rakentamisominaisuuksista kertova CE-merkintä on Suomessa vielä vapaaehtoinen. Lähes kaikissa muissa EU-maissa merkintä jo vaaditaan.

Suomen maaperässä esiintyvien luonnonkivien ominaisuudet joudutaan testaamaan. Kivistä testataan esimerkiksi liukkautta ja taivutuskestävyyttä. Ilman testimerkintää suomalaiskivet eivät pärjää enää viennissä.

Suomessa tutkimukset tehdään pohjoismaiden ainoassa luonnonkivien testaukseen hyväksytyssä laboratoriossa Juuassa.

Suomen Kivikeskuksen laboratoriossa on näytepaloja noin 50:stä Suomen maaperästä löytyvästä kivilajista. Monien soveltuvuus rakentamiseen on jo tutkittu. Mitattavia asioita on paljon.

- Se kuinka kivi kestää puristusta, kuinka kivi kestää taivutusta, kuinka liukas kiven pinta on, kuinka kivi kestää pakkasta, geologi Hannu Luodes Geologian tutkimuskeskuksesta kertoo.

Eurooppalainen CE-merkintä on Suomessa vielä vapaaehtoinen, lähes kaikissa muissa EU-maissa se jo vaaditaan. Testausrupeaman jälkeen myös suomalaiset luonnonkivet saavat merkinnän ja ero kilpailijoihin kaventuu. Tulokset ovat lupaavia.

- En pysty sanomaan olisiko mitään ulkomaisia kiviä, jotka joissakin asioissa olisi erityisen paljon parempia, Luodes pohtii.

Luonnonkiviala tarvitsee uutta työvoimaa ja sitä varten syksyllä käynnistyy uusi kivialan ammattitutkinto neljällä paikkakunnalla.

- Joko he suuntautuvat teollisen kiven jalostamiseen tai sitten kiven asennukseen, rehtori Jyrki Turunen Pohjois-Karjalan ammattiopistosta kertoo.

Kivien testaustulokset tuovat arvokasta tietoa myös kivialan koulutukseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.