Mainos

Suomen LNG-terminaalihankkeessa omistuspulma

Suomen LNG- eli nesteytetyn maakaasun terminaalihankkeessa on pulma, joka liittyy EU:n kilpailumääräyksiin ja hanketta ajavan suomalaisyhtiö Gasumin omistuspohjaan.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan Fortum, venäläinen Gazprom ja saksalainen E.ON voivat olla Gasumin omistajia nykytilanteessa, jossa kilpailua ei ole. Kaikki kaasu tulee Suomeen tällä hetkellä Venäjältä.

Vapaavuoren mukaan tilanne saattaa kuitenkin helposti muuttua, jos iso LNG-terminaali rakennetaan Suomeen. EU-direktiivi lähtee siitä, että kaasun myyjä tai tuottaja ei saa käyttää määräysvaltaa kaasuverkon suhteen tilanteessa, jossa on aito kilpailu.

Vapaavuoren mukaan Fortum, Gazprom tai E.ON eivät voi tällöin ainakaan käyttää määräysvaltaa Gasumin keskeisissä päätöksissä. Omistus pitää niin sanotusti eriyttää, ja ministeriön työryhmä pohtii parhaillaan eri vaihtoehtoja uutta lakia varten. Lopullisen ratkaisun toimista tekee Gasum itse.

Vapaavuori sanoo, että Gasumin omistuspohjaan liittyvä ongelma ei estä terminaalihankkeesta päättämistä, mutta asia olisi hyvä ratkaista ennen kuin rakentaminen alkaa.

EU kiirehtii Suomen ja Viron sopua

EU:sta on tullut painetta Suomelle ja Virolle, jotta maat pääsisivät sopuun LNG-terminaaleista. Ratkaisu haluttaisiin saada aikaan, jotta Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta voitaisiin vähentää. 

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Suomi olisi saamassa isomman LNG-terminaalin ja Viro pienemmän. Terminaalien välille rakennettaisiin kaasuputki.

Viron pääministeri Taavi Rõivas on tulossa Suomeen parin viikon päästä, jolloin asiasta yritetään päästä ratkaisuun.

Elinekeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan ennen lopullista päätöstä on kuitenkin saatava tieto siitä, kuinka suuri on EU:n taloudellinen tuki LNG-terminaalihankeelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.