Suomen lintualueet kärsivät hoidon puutteesta

Kolmasosa Suomen lintualueista kärsii hoidon puutteesta. Vajaasta 500:sta linnuston suojelualueesta noin 160 tarvitsisi välitöntä kunnostusta.

– Kosteikot ovat umpeutumassa ja vesien tila on huonontunut. Sen takia meidän yleisetkin vesilintumme ovat taantuneet viime vuosina, kertoo vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta.

Aiemmin yleisistä vesilinnuista esimerkiksi jouhisorsa, heinätavi, tukkasotka ja punasotka ovat uhanalaistuneet.

Rahapula on suurin syy siihen, että lintukosteikkojen hoito on laiminlyöty.

– Kaikkien natura-alueiden hoitoon käytetään vuodessa 1,5 miljoonaa euroa, mutta oikeastaan pelkkiin kosteikkoihin pitäisi käyttää 3,2 miljoonaa. Jos ajatellaan kaikkia linnustonsuojelualueita, tarvittaisiin 9 miljoonaa euroa vuodessa, mutta meillä on käytössä ehkä neljäsosa siitä. Vajaus on tosi iso, laskee Mikkola-Roos.

Lisärahoja ei kiristyvässä taloustilanteessa ole luvassa ja näillä näkymin lintualueiden kunnon heikkeneminen jatkuu.

– Rahoituksen pitäisi tulla valtiolta, koska valtio on lintualueiden pääasiallinen omistaja. Meidän pitäisi laatia kosteikkojen kunnostus- ja rahoitusohjelma. Se voisi olla samantyyppinen kuin Etelä-Suomen metsien suojelun Metso-ohjelma, ehdottaa Mikkola-Roos.

Lintukosteikkoja kunnostetaan esimerkiksi niittämällä ja laiduntamalla.

– Jos on mahdollisuus vedenpinnan nostoon, se on ehdottomasti kustannustehokkain kunnostuskeino. Jos siihen ei ole mahdollisuuksia, ruoppaus sekä vesialueiden ja rantaniittyjen niitto ovat hyviä kunnostuskeinoja, luettelee Mikkola-Roos.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 6.9.2012)

Lue myös:

    Uusimmat