Mainos

Suomen Laitinen EU:n rajaturvallisuuden johtoon

Eversti Ilkka Laitisen toimikausi EU:n rajaturvallisuusviraston pääjohtajana alkaa heti ja kestää viisi vuotta.

Suomalainen eversti Ilkka Laitinen on valittu EU:n rajaturvallisuusviraston pääjohtajaksi. Laitisen nimitys varmistui viraston hallintoneuvoston äänestyksessä uuden viraston tulevassa kotikaupungissa Varsovassa.

Kisa pääjohtajan paikasta on tiukka loppuun asti, mutta varmistui kun Espanja luopui omasta ehdokkaastaan. Laitisen lisäksi pääjohtajan paikasta kisasivat espanjalainen Gil Arias ja italialainen Rodolfo Ronconi.

Pääjohtajan toimikausi alkaa ensi tilassa ja kestää viisi vuotta. Pääjohtaja johtaa viraston toimintaa, vastaa hallintoneuvoston päätösten valmistelusta ja täytäntöönpanosta sekä viraston budjetista.

EU:n rajaturvallisuusviraston tehtävät:

Laitisella on laaja eurooppalaisen rajaturvallisuuden asiantuntemus. Hän työskentelee tällä hetkellä Suomen rajavartiolaitoksen kansainvälisen yksikön päällikkönä. Laitinen johti Helsingissä 2003-2005 toiminutta EU:n riskianalyysikeskusta.

Vanhanen ja Rajamäki tyytyväisiä

Pääministeri Matti Vanhanen pitää eversti Ilkka Laitisen valintaa EU:n rajaturvallisuusviraston päälliköksi merkittävänä päätöksenä. Hän muistutti hallituksen iltakoulun jälkeen, että Suomella ei virastojen päällikkyyksiä ole liikaa.

Vanhanen korosti, että Laitinen tunnetaan hyvin rajavartiopiireissä. Suomalaisen valintaa helpotti myös se, että Suomen rajavartiolaitos on hoitanut tehtävänsä hyvin. Suomi on Vanhasen mukaan tehnyt vuoden verran työtä Laitisen valinnan hyväksi.

Sisäministeri Kari Rajamäen mukaan EU:n rajavalvontaviraston pääjohtajuuden ratkaisivat Suomelle pitkälti EU:n ulkorajamaan erityisosaaminen ja pätevä ehdokas. Rajamäki pitää EU:n uskottavuuden, turvallisuuden ja toimintakyvyn kannalta erittäin tärkeänä, että valinnan ratkaisi pätevyys eikä suurten maiden pakettiajattelu.

Rajamäen mukaan myös lobbaustyötä tehtiin aktiivisesti, eikä kynttilää yritetty pitää vakan alla. Hän arvioi, että pelkästään paperilla pelaten eversti Ilkka Laitisen nuoruus olisi saattanut muodostua rasitteeksi. Rajamäki tunnusti myös kiirehtineensä Laitisen ylennystä everstiksi pian projektin alettua.

Viraston budjetti vielä vaatimaton

EU:n rajaturvallisuusvirastolla ei ole ylikansallista toimivaltaa. EU:n ulkorajojen valvonnasta vastaavat edelleenkin jäsenvaltiot.

Rajaturvallisuusviraston organisaation muodostavat hallintoneuvosto, pääjohtaja, apulaispääjohtaja ja alkuvaiheessa noin 30 asiantuntijaa. Henkilöstö koostuu virastoon palkattavista työntekijöistä ja jäsenmaiden asettamista kansallisista asiantuntijoista. Viraston ylintä toimivaltaa käyttää hallintoneuvosto, joka koostuu jäsenmaiden rajavartiolaitosten päälliköistä ja komission edustajista.

Suomessa toimintansa päättäneen EU:n riskianalyysikeskuksen tehtävät siirretään virastolle mahdollisimman pian. Virastoon tultaneen liittämään myös Saksassa toimiva maarajakeskus, Italiassa toimiva lentoasemakeskus sekä Espanjassa ja Kreikassa toimivat merirajakeskukset ja Itävallassa toimiva koulutuksen kehittämiskeskus.

EU:n rajaturvallisuusviraston budjetti on tänä vuonna noin 6 miljoonaa euroa ja 10 miljoonaa euroa vuonna 2006.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.