Mainos

Suomen lähettiläs huolissaan Myanmar-avun perillemenosta

Lukuisia ihmisiä on edelleen kokonaan vailla apua Burmassa myrskyn runtelemalla jokisuistoalueella, kertoo Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Lars Backström Thaimaasta.

Backström on palannut juuri kahden päivän Myanmarin-matkalta. Hän kertoo keskustelleensa tuhoalueella käyneiden kahden myanmarilaisen kanssa.

- Heidän kertomuksensa oli erittäin surullinen, hän sanoi.

Vaikka avustuslentoja alkaa hiljalleen saapua Myanmariin neljästä kuuteen päivässä, lentokentältä suistoalueelle on vielä pitkä matka. Kuorma-autoja ja veneitä ei ole riittävästi, ja ulkomaalaisia ei haluta avun jakeluun.

Backström kertoi vedonneensa myanmarilaisministereihin, jotta apu toimitettaisiin mahdollisimman nopeasti lentokentältä eteenpäin ilman byrokratiaa. Hän myös puhui YK:n puolesta sanoen, että kyseessä on puolueeton järjestö jonka ammattikonkareiden asiantuntemus olisi kipeästi tarpeen avun jakamisessa. Suurlähettiläs pyysi itsekin helikopterikyytiä alueelle. Pyyntö kuitenkin evättiin.

- Ulkomaalaisia ei lasketa katastrofialueelle, Backström totesi ykskantaan.

Peruspulmana on Backströmin mukaan se, että avustusjärjestöillä ja sotilashallituksella on erilainen näkemys avuntarvitsijoista. Järjestöt puhuvat noin 1,5 miljoonasta apua tarvitsevasta, hallituksen mukaan luku on liioiteltu.

Suurlähettiläs kertoi olleensa ministeritilaisuudessa, jossa vakuutettiin, että kukaan ei ole kuollut Myanmarissa enää itse myrskyn jälkeen. Lähettiläs oudoksui tätä.

- Ihmiset ovat paikka paikoin ilman apua ja joutuvat juomaan saastunutta vettä. Monet ovat ehkä loukkaantuneita, infektiot leviävät, hän luetteli. Armeija haluaakin selvästi hänen mukaansa antaa omalle kansalle kuvan toisesta todellisuudesta kuin mitä järjestöt ja paikalla käyvät näkevät.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.