Mainos

Suomen laajin rikosjuttu - vankeutta 44:lle

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut suuressa rakennusalan kuittikauppajutussa 85 ihmistä, joista 44 sai vankeustuomion.Ankarimmat tuomiot tulivat muun muassa törkeistä veropetoksista.

Pääkäsittely asiassa on aloitettiin lokakuussa 2007 ja päätettiin kesäkuussa 2008. Tuomio saatiin siis vasta toukokuussa 2009. Pääkäsittelypäiviä on ollut lähes 100. Kyseessä on laajin Suomessa käsitelty rikosasia, käräjäoikeus toteaa tiedotteessaan.

Rikokset oli tehty 2003-2006.

Syyttäjä vaati pääkäsittelyn alussa rangaistusta 97 vastaajalle. Käräjäoikeus tuomitsi 44 henkilöä vankeusrangaistuksiin ja 40 henkilöä sakkorangaistuksiin. 10 henkilön osalta syytteet hylättiin ja yhden henkilön aiempi rangaistus katsottiin riittäväksi rangaistukseksi nyt syyksiluetusta teosta. Lisäksi yksi henkilö kuoli pääkäsittelyn aikana ja yhden henkilön osalta syyttäjä peruutti syytteen. Käräjäoikeus määräsi yhteensä 12 henkilöä neljän tai kuuden vuoden liiketoimintakieltoon.

Pisimmät vuosien vankeustuomioita

Pisimmät vankeusrangaistustuomiot ovat tässä: eräs henkilö tuomittiin 5 vuoden, eräs 4 vuoden 10 kuukauden, eräs 4 vuoden ja neljä henkilöä kukin 3 vuoden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Näistä edellä mainituista henkilöistä viiden osalta käräjäoikeus katsoi kyseen olleen järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Oikeus piti toimintaa järjestäytyneenä rikollisuutena, koska taloudellisen edun tavoittelu on ollut toiminnassa määräävä tekijä. Lisäksi kyseessä on ollut vakavat rikokset eli muun muassa törkeät veropetokset. Ryhmän jäsenillä on myös kullakin ollut omat tehtävänsä rikosten toteuttamiseksi ja toimijoiden välillä on vallinnut käskyvaltasuhteet.

Syyksiluetut teot ovat veropetoksia ja kirjanpitorikoksia sekä näiden törkeitä tekomuotoja ja avunantotekoja sekä rekisterimerkintärikoksia.

Osa vastaajista vältti veroja niin sanotulla kuittikaupalla. Kuittikaupalla tarkoitetaan perusteettomien arvonlisäverollisten laskujen laatimista palkkiota vastaan todellisuutta vastaamattomista työsuorituksista tai aliurakoinneista. Perusteettomia laskuja tilannut yhtiö on näiden laskujen avulla peitellyt pimeää palkanmaksuaan ja pyrkinyt vähentämään perittävää arvonlisäveron määrää sekä näin vaikuttamaan verotettavan tuloksensa määrään. Kuittikaupassa sekä perusteettomia kuitteja tilanneet ja vastaanottaneet henkilöt että niitä kirjoittaneet henkilöt ovat toimineet lain vastaisesti.

Korvauksia yli 5 miljoonaa

Vastaajat tuomittiin korvaamaan verottajalle rikoksilla aiheutetuista vahingoista yhteensä 5 600 870 euroa. Määrä koostuu maksamatta jääneistä ennakonpidätyksistä, lähdeveroista, työnantajan sosiaaliturvamaksuista ja arvonlisäveroista.

Vastaajista useilla on ollut puolustaja tai määrätty avustaja, joille on maksettu valtion varoista palkkio päämiehen avustamisesta. Valtion varoista on palkkioita maksettu yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa.

Oikeus äänesti tuomiosta vangitsemisvaatimuksen osalta. Äänet ovat jakautuneet 4 - 2. Enemmistön kannan mukaisesti ketään vastaajaa ei määrätty heti vangittavaksi.

Korvausvelvollisuuden määrän osalta vähemmistöön jäänyt olisi tuominnut osan vastaajista suurempaan korvausvelvollisuuteen kuin enemmistö.

(MTV3)

Katso Jarkko Sipilän raportti (Kymmenen uutiset 4.5.2009)

Katso laamanni Eero Takkusen haastattelu (Jarkko Sipilä haastattelee)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.