Mainos

Suomen kunniakonsulia kidutettiin Burmassa

Suomen epävirallista Burman-kunniakonsulia Leander Nicholsia kidutettiin ja pahoinpideltiin ennen kuolemaansa keväällä 1996, vahvistaa vanki, joka oli burmalaisvankilassa samaan aikaan. Asiasta kerrottiin Norjassa torstaina.

Ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch kertoivat jo vuonna 1996, että Nicholsia kidutettiin. Burmalaisvankilasta vapautunut vanki on paennut Thaimaahan ja kertonut norjalaiselle Burma-valiokunnalle Nicholsin kohtelusta.

Valiokunnan johtaja Halvard T. Kulöy kertoi asiasta radiossa. Nichols edusti myös Norjaa, Tanskaa ja Sveitsiä Burmassa. Nichols kuoli sydänkohtaukseen sairaalassa, jonne hänet oli siirretty vankilasta päivää aikaisemmin. Nicholsia pidettiin vankilassa hereillä, jotta hän olisi tunnustanut yhteytensä burmalaiseen oppositioon.

Nichols oli tuomittu vankeuteen "laittomien puhelinten ja faxlaitteiden hallinnasta ja käytöstä". Ulkomaisten diplomaattien mukaan hän joutui vankilaan, koska hän oli oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin läheinen ystävä.

65-vuotiaalla Nicholsilla oli sokeritauti ja hän kärsi myös korkeasta verenpaineesta. Hän sai lääkkeensä vankilaan.
(STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.