Suomen kunnat laiminlyöneet pelastustoimilakia

Yli puolet Suomen kunnista on laiminlyönyt pelastustoimilain vaatimat palvelutasomäärityksensä. Sisäministeriö aloittaa laiskojen kuntien hätistelyn lähiviikkoina.

Maaningan vanhustentalo paloi joulukuussa


Varsinkin pienet maalaiskunnat laiminlyövät uuden pelastustoimilain määräyksiä. Reilun vuoden voimassa ollut laki velvoitti jokaisen kunnan laatimaan oman kuntakohtaisen riskianalyysin ja määrittämään pelastustoimien palvelutasonsa jo syyskuun alkuun mennessä. Lääninhallitukset kaipaavat kuitenkin yhä yli puolia näistä kuntien lakimääräisistä palvelutasomäärityksistä. Pelastusviranomaiset ovatkin nyt huolissaan erityisesti ikääntyvän väestön kasvavista paloriskeistä.

Maaningan vanhustentalon palo vajaa vuosi sitten herätti viranomaiset havaitsemaan vanhusten elämään liittyvät paloriskit. Ihmisten ikääntyessä heidän kykynsä pelastautua palavista rakennuksista heikkenee - ja samaan aikaan vanhukset itse aiheuttava entistä runsaammin palovaaratilanteita itselleen.

Suomi onkin siitä erikoinen Euroopan maa, että vaikka täällä palovahinkojen määrä on keskimääräistä alhaisempi, tulipaloissa vuosittain kuolleiden määrä taas on reilusti yli eurooppalaisen keskitason.

Tilastojen mukaan Suomessa kahdeksan kymmenestä palossa kuolleesta on miehiä. Palokuolemariski on tilastojen mukaan suurimmillaan yli 50 vuotiailla, yksinäisillä, reippaasti alkoholia käyttävillä, omakotitalossa tai itse tehdyssä majassa asuvalla miehellä. Talvisin palokuolemia on 50 prosenttia enemmän kuin muina aikoina. Myös lauantaisin palokuolemariski on 50 prosenttia muita viikonpäiviä korkeampi. Joka neljäs palokuoleman uhri löytyy omasta sängystään.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat