Mainos

Suomen Kreikan-suurlähettiläs: "Päätös kansanäänestyksestä kertoo umpikujasta"

Suomen Kreikan-suurlähettilään Pauli Mäkelän mukaan sunnuntaille suunniteltu kansanäänestys kertoo Kreikan umpikujasta.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on kertonut, että ensi sunnuntaina on tarkoitus pitää kansanäänestys. Mäkelän mukaan päätös onnistui yllättämään, vaikka kansanäänestyksestä on jo aikaisemmin vihjailtu.

– Se kertoo varmasti Kreikan hallituksen umpikujasta näissä neuvotteluissa, itse järjestetystä umpikujasta, eikä niinkään euroryhmän umpikujasta. Tarjous oli esitetty ja yllättäen se torjuttiin ja poistuttiin neuvottelusta, Mäkelä sanoo.

Suomessa käymässä oleva Mäkelä oli tänään vieraana Huomenta Suomessa. Hän on toiminut lähettiläänä Kreikassa syyskuusta alkaen.

Mäkelän mukaan Tsipras jatkaa nyt johdonmukaisesti sitä poliittista linjaa, jolla se voitti vaalit tammikuussa.

– Eli vyönkiristyspolitiikkaa vastaan ja ihmisten kurittamisen vastaista poliitikkaa. Tässä on nyt 4-5 kuukautta neuvotteltu ja tässä ollaan. Epäilen, että nyt on kuitenkin tapahtunut jonkinlainen työtapaturma: Oliko kansanäänestyspäätös kuitenkin loppuun asti harkittu? Mäkelä kysyy.

Äänestetään suurista asioista

Vielä on epäselvää, mistä kreikkalaiset sunnuntaina oikeastaan äänestävät, koska lainaehtoja ei enää ole. Äänestyksestä tulee Mäkelän mukaan joka tapauksessa vaikea.

– Tilanne on ristiriitainen. Sopimustarjous oli pöydällä, ja lainoittajat itse ovat nyt vetäneet sen pois, eikä se ole voimassa. Ja tästä pitäisi kuitenkin äänestää, Mäkelä toteaa.

– Tässä äänestetään todella suurista asioista.

Kreikkalaiset voisivat Mäkelän mukaan äänestää kyllä tai ei lainaehdoille. Jälkimmäinen vaihtoehto voisi toimia takaporttina päästä takaisin neuvottelupöytään, Mäkelä sanoo.

– Kyllä-vaihtoehto merkitsee erittäin vaikeata tilannetta Tsiprasin omalle hallitukselle ja poliittiselle tulevaisuudelle.

Mäkelän mukaan kansanäänestyksen jälkeen on mahdollista, että Kreikassa käytäisiin siinä tapauksessa uudet vaalit.

– Siitä spekuloidaan jo nyt.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.