Mainos

Suomen kouluverilöyly iso uutinen Yhdysvalloissa

Moni media kiinnitti huomiota koulusurman piirteisiin, jotka ovat tuttuja Yhdysvaltojen kouluammuskeluista.

Yhdysvaltain viestimet ovat seuranneet tarkkaan Jokelan koulusurmaa. Se oli yksi tv-kanava CNN:n pääuutisia torstainakin.

- Metsästäjien ja urheilijoiden kansakuntana Suomessa on maailman kolmanneksi eniten aseiden omistajia, mutta aseelliset rikokset ovat erittäin harvinaisia ja suomalaisissa kouluissa ei ole koskaan ollut tarvetta sellaisiin turvatoimiin, jotka ovat yleisiä Yhdysvalloissa, arvioi sanomalehti Washington Post.

Usa Today -lehtikin keskittyi uutisoinnissaan siihen, kuinka paljon Suomessa on aseita ja kuinka harvinaisia tuliaserikokset siitä huolimatta ovat. Lehden mukaan aseenkantoluvan saaminen Suomessa on suhteellisen helppoa.

- Helpoin tapa saada lupa on liittyä metsästys- tai ampumaseuraan, kuten Jokelan surmaajakin teki lokakuussa, lehti kirjoitti.

Moni viestin kiinnitti huomiota piirteisiin, jotka ovat tuttuja Yhdysvaltojen koulusurmista. Uutistoimisto AP:n haastattelema asiantuntija varoitti siitä, että Suomen verilöyly voisi johtaa samankaltaiseen "kopiosurmaan" myös Yhdysvalloissa.

- Tämänkaltainen tapahtuma Suomessa voi vaikuttaa Yhdysvaltoihin, psykiatrian professori Christopher Lucas sanoi AP:lle.

Lucas painotti myös sitä, että YouTube-sivusto antaa ampujille välineen, jonka kautta he voivat julkistaa tekonsa ja antaa sille jonkinlaisen oikeutuksen.

The Timesin Jokela-uutisointi raivostuttaa suomalaisia

Brittilehti The Timesissa julkaistu uutinen Jokelan koulusurmista suututtaa suomalaisia.

Journalisti Roger Boyes pohtii jutussaan teon mahdollisia taustoja. Tapahtumia selitetään harvalla asutuksella ja pimeydellä, minkä vuoksi suomalaiset ovat masentuneita ja eristyneitä. Kun naapuria ei ole lähellä, haetaan seuraa mieluummin internetistä.

Lehden verkkosivuilla uutinen on kirvoittanut kymmeniä kommentteja, joissa suomalaiset kehottavat kirjoittajaa tarkistamaan faktansa. He myös uskovat, että Boyes ei ole koskaan käynyt Suomessa. Helsinkiläislukija Pete jopa epäilee, että hänen lähteensä on painettu 1700-luvulla, ja nimimerkki omppu ihmettelee, kenelle suomalaiset kännyköillään soittelevat, jos heillä ei kerran ole ystäviä?

- Juttu on hyvin kirjoitettu muodon ja tyylin puolesta, mutta täyttä roskaa mitä sisältöön tulee. Tuusulan tapahtumien selvittämiseksi voisi yhtä hyvin lukea Harry Potteria, toteaa helsinkiläinen nimimerkki JayJay.

Suomalaisten kanta saa ymmärrystä myös brittilukijoilta. Dundeesta oleva Phil toteaa, ettei suomalainen elämäntapa aiheuttanut Jokelan ampumisia, eikä skotlantilaista voi syyttää muutaman vuoden takaisesta Dunblanen kouluammuskelusta.

Paheksunnan lisäksi Boyesin artikkeliin suhtaudutaan ironisesti. Tästä hyvä esimerkki on helsinkiläinen Peter, joka kirjoittaa voivansa kertoa lisää hyödyllisiä faktoja Suomesta.

- Me itse asiassa asumme igluissa ja ratsastamme jääkarhuilla. Sähkön, jota käytämme Nokia-puhelinten lataamiseen, toimittaa ukkosen mahtava jumala Thor. Mutta mikä on tämä internet, josta kirjoittaja puhuu? Jonkin sortin noituuttako?

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.