Mainos

Suomen Kosovo-tunnustus ensi viikkoon

Ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) mukaan Suomi on valmis tunnustamaan Kosovon itsenäisyyden. Valmistelut alkavat välittömästi. Kanerva kertoi asiasta maanantaina EU:n ulkoministerikokouksessa Brysselissä.

Suurista EU-maista Ranska, Britannia, Saksa ja Italia tunnustavat Kosovon jo tällä viikolla.Espanja sitä vastoin ei aio tehdä sitä.

Suomessa uuden maan tunnustamisesta päättää presidentti, hallituksen esityksestä. Eduskuntaa informoidaan asiasta. Tunnustaminen voi tapahtua aikaisintaan ensi viikolla. Tällä viikolla ei ole presidentin esittelyä, koska presidentti Tarja Halonen matkustaa Aasiassa.

Vaikka kaikki EU-maat eivät ole valmiita tunnustamaan Serbiasta irtautuvaa maakuntaa, kykenivät ulkoministerit silti hyväksymään yksimielisen kannan suhtautumisesta Kosovoon.

Kanervan mielestä on myös EU:n kannalta merkittävää, että EU-maat pystyivät antamaan Kosovon itsenäisyydelle "tuen, kannustuksen ja tuulensuojan", vaikka tunnustamisesta ei syntynyt yhtenäistä linjaa. Kanerva halusi antaa erityisen tunnustuksen presidentti Martti Ahtisaaren työlle.

- Ahtisaari on kyllä tämän tarinan sankarikäsikirjoittaja.

Kyllä se hänen suunnitelmansa on ollut ainoa kartta ja kompassi, jota tässä on voitu käyttää, Kanerva kehui.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.