Mainos

Suomen konsuli keskellä Sandy-katastrofia: Taskulamppu ja tekstiviestit side ulkomaailmaan

Suomen konsuli Ari Rale kertoo tuoreeltaan olleensa kotonaan illalla paikallista aikaa, kun hirmumyrsky Sandy iski Yhdysvaltojen itärannikolle. Hän sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa, että konsulaattiin ei ole tullut tietoja suomalaisille sattuneista vahingoista.

- Asun New Yorkissa ensimmäisen avenuen ja kolmeseiskan kulmassa. Illalla noin kahdeksan aikaan meiltä katkesivat sähköt. Myöhemmin selvisi, että tuossa lähistöllä räjähti muuntaja.

Rale kuvailee tunnelmia melkoisen aavemaisiksi, kun televisio pimenee, internet ei toimi, vettä ei tule, eikä kahviakaan saa lämmitettyä.

- Siinä sitten mietittiin, että mitä tehdä. Onneksi kännykkäverkko toimi. Illan mittaan sekin meni vielä pois päältä.

Rale kertoo MTV3 Uutisten haastattelussa, että yhteydenpitoa ystäviin hoidettiin tekstiviesteillä. Niiden avulla pohdittiin, onko syytä evakuoida itse itsensä vaara-alueelta pois. Sade ja kova tuuli pitivät asukkaat sisällä.

- Naapurista kollega soitti ja sanoi, että älä mene ulos. Siellä on vettä niin paljon, että autojen katotkin ovat veden alla.

Konsuli sanoo miettineensä kuitenkin ulosmenoa, mutta tuli siihen tulokseen, ettei pelkän taskulampun valossa kannata laskeutua yhdeksäätoista kerrosta. Ikkunasta näkyi, että ainoastaan poliisiautot liikkuivat moottoritiellä, ja East Riverin pinta jatkoi nousuaan.

Suomen konsulaatti sijaitsee konsulin mukaan juuri sillä rajalla, että siellä ja yläpuolisella Manhattanilla sähköt ovat säilyneet.

Julkinen liikenne, varsinkin Manhattanin eteläpuolella, on täysin poissa pelistä.

- Itse asun sen verran lähellä, että tulin töihin jalkaisin, toimistosta tavoitettu Rale kertoo.

- Paikallisten työntekijöiden kanssa on sovittu, että töihin ei tarvitse tulla. Turha edes lähteä tännepäin, kun julkinen liikenne ei toimi.

Kotiin pitäisi päästä

Konsulin mukaan suomalaisille sattuneista onnettomuuksista tai vahingoista ei ole tullut ilmoituksia. Suurin osa kyselyistä ja tiedusteluista suuntautuu ulkoministeriöön.

Ralen mukaan turisteja on jäänyt jumiin hotelleihin, kun sähköt ovat katkenneet ja liikenne on sekaisin.

- Suurimmalla osalla porukasta on se hätä, että miten täältä pääsee Suomeen, kun Finnair ei ole lentänyt. Toivottavasti huomenna jo lennetään.

Konsuli arvioi, että pahin on jo nyt ohi ja elämä alkaa muuttua normaalimmaksi pikkuhiljaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.