Suomen kirjallisuudenhistoria koottu perusteokseksi

Maamme kirjallisuudenhistoria on koottu uuteen kattavaan perusteokseen. Kolmiosainen Suomen kirjallisuudenhistoria julkistettiin tänään. Kustantajana on Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Teossarja on maan yliopistojen yhteishanke. Siinä on mukana seitsemänkymmentä tutkijaa kahdeksasta yliopistosta. Vaikka kirjoitusten näkökulmat vaihtelevat, teossarjan punaisena lankana seurataan suomalaisen yhteiskunnan nykyaikaistumista.

Sarjan ensimmäinen osa on nimetty Hurskaista lauluista ilostelevaan romaaniin. Se kuvaa maamme kirjallisuuden syntyvaiheita aina 1880-luvulle. Tänä aikana luotiin kansallisen kulttuurimme perusteokset ja vakiinnutettiin suomalaisen kirjallisen elämän rakenteet. Ensimmäisen osan ovat toimittaneet Yrjö Varpio ja Liisa Huhtala.

Toisessa osassa Järkiuskosta vaistojen kapinaan edetään 1880-luvulta talvisotaan. Suomi ja suomalainen kirjallisuus nykyaikaistuvat ja kansainvälistyvät nopeasti. Osan on toimittanut Lea Rojola.
Kolmas kirja Rintamakirjeistä tietoverkkoihin tarkastelee suomalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin muutoksia sotavuosista 2000-luvun kynnykselle. Toimittajana on Pertti Lassila.

Useita näkökulmia

Kirjallisuudella on ollut merkittävä osa suomalaisen yhteiskunnan nykyaikaistumiskehityksessä, sanovat tekijät. Kirjallisuus on muokannut sitä tapaa, jolla ihminen hahmottaa maailmaa. Niinpä käsitys Suomesta ja suomalaisuudesta on luotu pitkälti kaunokirjallisuuden esittämien mallien mukaan.

Suomen kirjallisuudenhistoriassa seurataan millä lailla kirjallisuus käsittelee eri aikakausien ajankohtaisia teemoja. Kulloisenkin ajan kuumat puheenaiheet näkyvät usein kirjoissa, jotka eivät edusta aivan sanataiteen huippuosaamista. Mutta juuri näitä "tavallisia" teoksia suuri yleisö on lukenut ja kommentoinut. Kirjallisuudenhistoria koostuu kirjoituksista, joissa paneudutaan useista eri näkökulmista kirjallisuuden kullekin aikakaudelle ominaisiin aiheisiin. Kirjoitusten lomassa on lyhyitä tietoiskuja, jotka antavat lisätietoa.

Teossarjan graafinen suunnittelu ja taitto ovat Heikki Kalliomaan. Tekstejä elävöittää runsas kuvitus. Kuvatoimittajana on Päivi Vallisaari.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat