Mainos

Suomen kielen asema nousi vaaliteemaksi Ruotsissa

Suomea on puhuttu Ruotsissa vuosisatoja ja noin 460 000 ruotsinsuomalaista muodostavat maan suurimman vähemmistöryhmän.

Suomen kielen aseman vahvistaminen on noussut yhdeksi Ruotsin vaalien teemoista. Tänään kansanpuolue esitteli oman seitsenkohtaisen ohjelmansa. Huomenna vasemmistopuolue esittelee omansa.

- Me parannamme suomen kielen asemaa Ruotsissa ja toteutamme nyt esittämämme ehdotukset, jos porvarillinen allianssi voittaa, kansanpuolueen varapuheenjohtaja Jan Björklund lupasi. Porvarien voittaessa Björklundista saatettaisiin leipoa uuden hallituksen opetusministeri.

Ohjelmassaan kansanpuolue ehdottaa, että suomen kieli saisi vähemmistökielen aseman koko maassa eikä vain Pohjois-Ruotsin viidessä kunnassa tai Mälärin laaksossa kuten lähetekierroksella olevassa raportissa ehdotetaan.

Edelleen kansanpuolue haluaa taata kaikille suomenkielisille lapsille oikeuden äidinkielen opetukseen ja kehittää ruotsinsuomalaisten yksityisten ns. vapaakoulujen asemaa.

- Nämä asiathan ovat itsestään selvyyksiä ja olisi tullut toteuttaa jo ajat sitten. Suomea on puhuttu Ruotsissa keskiajalta lähtien ja myös ruotsinsuomalaisten suuri määrä 460 000 puhuu puolestaan, Björklund totesi.

- Eikä tämä ole kustannuskysymys. Siksi en ymmärrä, miksi sosialidemokraattiset hallitukset eivät ole hoitaneet suomen kielen asemaa ja ruotsinsuomalaisten kouluasioita kuntoon, Björklund ihmetteli ja lupasi, että mahdollinen porvarillinen hallitus laittaisi töpinäksi.

Tovin päästä Björklund myönsi, että asiat ovat avautuneet hänelle itselleenkin vasta hiljattain. Siihen oli tarvittu kansanpuolueen kahden suomalaistaustaisen valtiopäiväedustajan Heli Bergin ja Nina Lundströmin luja vakuuttelu.

Huomenna suomen kielen asema Ruotsissa nousee uudelleen esille, kun nykyisen sosialidemokraattisen hallituspohjan tukijoihin kuuluva vasemmistopuolue esittelee raportin "Ruotsinsuomalaiset - alistetusta siirtolaisryhmästä ylpeäksi vähemmistöksi". Kansanpuolueen lailla myös vasemmistopuolue perustelee vaatimuksiaan sillä, että suomea on puhuttu Ruotsissa vuosisatoja ja ruotsinsuomalaiset ovat maan suurin vähemmistöryhmä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.