Mainos

Suomen kehitysapu loivassa kasvussa

Suomen kehitysapu kasvoi vuonna 2002 hieman ja nousi 0,35 prosenttiin bruttokansantulosta. Tanskan, Ruotsin ja Norjan apu oli kaikilla yli 0,8 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Teollisuusmaiden kehitysapu kasvoi toissavuonna runsaat seitsemän prosenttia ja nousi 58,3 miljardiin dollariin. Kehitysapu kohosi OECD:n tänään julkistamien tietojen mukaan 0,23 prosenttiin teollisuusmaiden bruttokansantulosta, kun se vuotta aiemmin oli keskimärin 0,22 prosenttia.

Suomen kehitysapu kasvoi vuonna 2002 hieman edellisvuodesta ja nousi 0,35 prosenttiin bruttokansantulosta. Suomi käytti OECD:n mukaan kehitysapuun 462 miljoonaa dollaria, kun kehitysapu vuonna 2001 oli 389 miljoonaa dollaria.

Teollisuusmaat sitoutuivat YK:n Monterreyn kokouksessa nostamaan kehitysavun vuoden 2001 yhteensä 52 miljardista dollarista 75 miljardiin dollariin vuonna 2006. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää OECD:n katsauksen mukaan avun tuntuvaa kasvua parin seuraavan vuoden aikana. Monterreyn tavoitteen saavuttaminen riippuu OECD:n kehitysapukomitean DAC:n mukaan ratkaisevasti viidestä suuresta maasta eli Yhdysvalloista, Britanniasta, Ranskasta, Italiasta ja Saksasta.

Dollarimääräinen kehitysapu kasvoi vuonna 2002 tuntuvasti ensimmäisen kerran moneen vuoteen. Euroopan unionin osuus virallisesta kehitysavusta oli 29,9 miljardia dollaria eli keskimäärin 0,35 prosenttia EU:n bruttokansantulosta. Yhdysvaltain kehitysapu oli 13,3 miljardia dollaria eli 0,13 prosenttia USA:n bruttokansantulosta. Japani käytti kehitysapuun 0,23 prosenttia bruttokansantulosta eli 9,3 miljardia dollaria.

Vain viisi teollisuusmaata käytti kehitysapuun enemmän kuin YK:n tavoitteeksi asettaman 0,7 prosenttia bruttokansantulosta. Tanska, Norja, Ruotsi, Hollanti ja Luxemburg. Niiden kehitysapu oli 0,96 prosenttia, 0,89 prosenttia, 0,83 prosenttia, 0,81 prosenttia ja 0,77 prosenttia bruttokansantulosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.