Mainos

Suomen kantaverkkoon tulossa massiivisia investointeja

Sähkö ei kulje voimaloista eteenpäin ilman kattavaa kantaverkkoa. Uudet ydinvoimalat ja tuulivoiman lisääminen edellyttävätkin Suomen kantaverkkoon lähivuosina massiivisia lisäinvestointeja. Myös vanhan kantaverkon huolto ja sähkömarkkinoiden toiminnan edistäminen vievät euroja.

- Investointien arvo on seuraavien kymmenen vuoden aikana 1,6 miljardia euroa. Ja jos uudet ydinvoimalaitokset valmistuvat ajallaan vuonna 2020, tiettyjä investointeja joudutaan vielä aikaistamaan. Niistä tulee ehkä vielä 150-200 miljoonaa lisää, sanoo Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Verkkojen vahvistamiseen ja varavoimaan liittyvät investoinnit vievät useita vuosia, ja tämän takia tulevaisuuden tarpeisiin tähtäävät investoinnit ovat jo nyt meneillään. Investointiohjelman ensimmäinen vaihe sisältää yli 400 kilometriä uusia voimajohtoja sekä varavoimalaitoksen rakentamisen Forssaan.

- Voi sanoa, että kantaverkkoa parsitaan ympäri Suomea sellaiseen kuntoon, että se pystyy ottamaan vastaan tämän suuren tuotannon ja lisääntyvän tuulivoiman, Ruusunen sanoo.

Vaikka investoinnit ovat tulevina vuosina isoja, kuluttajan kukkarossa ne eivät Fingridin toimitusjohtajan mukaan juurikaan näy.

- Investoinnit vaikuttavat kyllä kantaverkkohinnoitteluun, mutta kuluttaja voi olla siinä mielessä huoletta, että kantaverkkosiirto on ainoastaan kaksi prosenttia kuluttajan sähkölaskusta.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin omistuspohjaan on tulossa muutoksia maaliskuuhun 2012 mennessä, koska EU edellyttää, että sähkön tuottajat eivät saa omistaa kantaverkkoyhtiötä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Fortum ja Pohjolan Voima joutuvat luopumaan omistuksestaan Fingridissä.

Katso Pekko Ylösen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.