Mainos

Suomen jokien tila kerää kehuja ja moitteita

Ympäristöjärjestö WWF pitää Suomen jokien tilaa vaihtelevana.

Auringonlasku joella

Tenojoki saa WWF:n selvityksessä runsaasti kiitoksia, sillä se on säilynyt lähes alkuperäisessä tilassaan. Tenon todetaan säilyneen luonnontilassa pitkälti siksi, ettei ihminen ole toimillaan rajoittanut sen virtaamista. Myös Kemijokea pidetään kunnoltaan varsin hyvänä. Kymijoen todetaan sen sijaan kuormittuneen pahoin teollisuuden takia ja sen ekologista tilaa luonnehditaan huonoksi. Kymijoen varsi on tunnettu paperi- ja puunjalostusteollisuuden keskittymä.

Euroopan joet huolestuttavassa kunnossa

WWF toteaa euroopanlaajuisessa selvityksessään, että Euroopan 55 merkittävästä joesta peräti 37:n tila on pahoin häiriintynyt. Syynä ovat mm. kanavointi, padot ja epäpuhtaukset. Vain 14 joen todetaan tässä vaiheessa täyttävän Euroopan unionin vesidirektiivin vaatimukset. Direktiivin on määrä tulla koko laajudessaan voimaan vuonn 2015.

Kutakuinkin turmeltumattomia jokia Euroopassa ovat Tenon ohella Walesin Wye ja Usk, Skotlannin Coe ja Englannin Derwent. Euroopan huonoimmassa jamassa olevien jokien joukkoon kuuluvat mm. Espanjan Segura, Belgian Scheldt ja Vesdre sekä Sveitsin Ticino.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.