Mainos

Suomen ja Yhdysvaltain suhteet kylminä?

Pääministeri Matti Vanhanen ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari kiistävät ongelmat.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan sanaharkka Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen kanssa on jälleen lisännyt epäilyjä Suomen ja Yhdysvaltain kylmistä suhteista.

Ilta-Sanomien mukaan Tuomioja päätyi syyskuussa sanaharkkaan Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Ricen kanssa terroristien kohtelusta.

Rice poltti päreensä ja lehden mukaan jätti tämän vuoksi väliin mahdollisen Suomen-vierailun. Ilman vierailukutsua Washingtoniin on jäänyt myös presidentti Tarja Halonen.

- Kun ulkoministeri Tuomioja on edustanut Euroopan unionia ja ilman muuta tuonut esiin kriittisiä kantoja esimerkiksi niihin kansainvälisen oikeuden loukkauksiin, mitä on tapahtunut, niin varmasti se aiheuttaa keskustelua, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari sanailee.

Jaakonsaaren mukaan ystävien kesken on varaa olla kriittinen.

Ystävyydestä ollaan kuitenkin eri mieltä eduskunnan sisällä ja ministeriöiden virkamieskunnassa. Tuomiojan sanotaan olevan Washingtonissa epähenkilö, jonka sanomiset menevät suoraan roskakoriin.

MTV:n uutisille ihmeteltiin myös, miksei pääministeri Matti Vanhanen ole pyrkinyt lämmittämään maiden välejä.

Eduskunnasta ja ulkoministeriöstä oli ehdotettu hallitukselle presidentti George Bushin kutsumista illallisvieraaksi Brysseliin puheenjohtajuuskauden päättäjäisiin, kuten Venäjän presidentti kutsuttiin Lahden huippukokoukseen.

- Ei näitä tällaisia illallisia voida yhtenään järjestää, vain muutaman vuoden välein on joku vieras. Nyt oli perusteita, koska olimme tämän venäjän ottaneet prioriteetiksi, pääministeri perustelee.

Vanhanen myöntää kuitenkin korkean tason tapaamistahdin hitauden.

- Ehkä näitä huipputapaamisia ei niin kauheasti ole, siihen vaikuttavat myös Yhdysvaltain presidentin omat aikataulut, pääministeri pohtii.

Vanhanen tapasi Bushin G8-maiden kokouksessa kesällä. Suomeen Bush ei ole ehtinyt, vaikka aikatauluun mahtui vierailu Viroon Riian Nato-kokouksen yhteydessä marraskuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.