Suomen ja Saksan sisäministerit: Turvallisuuteen lisää EU:n yhteistyötä

Ministereiden mielestä EU:lta edellytetään kykyä torjua järjestäytynyttä rikollisuutta ja terrorismia, hallita muuttovirtoja sekä valvoa unionin yhteisiä ulkorajoja tehokkaasti.

Suomen ja Saksan sisäministerit haluavat parantaa lainvalvontaviranomaisten operatiivista yhteistyötä ja tehostaa sisäisen turvallisuuden uhkien torjuntaa. Sisäministerit Kari Rajamäki ja Wolfgang Schäuble korostavat yhteisessä kirjoituksessaan, että kansalaiset odottavat Euroopan unionin vahvistavan arjen turvallisuutta ja kykyä vastata uusiin toimintaympäristön haasteisiin.

Ministereiden yhteinen kannanotto julkaistiin tänään Väli-Suomen medioissa.

Rajamäki ja Schäuble muistuttavat, että Suomi ja Saksa ovat peräkkäisinä puheenjohtajamaina toimineet tiiviissä yhteistyössä varmistaakseen keskeisten EU:n sisäisen turvallisuushankkeiden etenemisen.

Ministereiden mielestä EU:lta edellytetään kykyä torjua järjestäytynyttä rikollisuutta ja terrorismia, hallita muuttovirtoja sekä valvoa unionin yhteisiä ulkorajoja tehokkaasti.

Saksan aloitteesta tehty Prümin sopimus on ministereiden mukaan merkittävä askel tietojen vaihdon toteuttamisessa. Tämä koskee erityisesti DNA:ta, sormenjälkiä ja ajoneuvorekistereitä. Saksan puheenjohtajakaudella EU:ssa aloitetaan keskustelu sopimuksen tuomisesta osaksi EU:n oikeusjärjestystä.

Saksa aikoo lisäksi panostaa siihen, että terroristit eivät pystyisi käyttämään internetiä ja laittoman muuttoliikkeen torjuntaan liittyvät Eurooppa-neuvoston joulukuussa päättämät toimet saadaan toteutettua,

Ulkorajojen yhdenmukaisten valvontajärjestelmän kehittäminen on yksi Suomen ja Saksan yhteisistä tavoitteista. Suomen kaudella hyväksyttiin tätä koskeva strategia. EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexilla on ministereiden mielestä keskeinen rooli valvonnassa. Sen voimavaroja on vahvistettava määrätietoisesti.

Rajamäki ja Schäuble painottavat, että EU:n kansalaisten vapaa liikkuvuus on keskeinen unionin perusperiaate. Sen vuoksi Schengenin alueen laajentuminen pyritään toteuttamaan niin pian kuin se on mahdollista sovittuja sääntöjä noudattaen ja kansalaisten turvallisuudesta tinkimättä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat