Mainos

"Suomen ja Ruotsin rajayhteistyö esimerkillistä"

Ruotsin ja Suomen rajakaupungit Haaparanta ja Tornio ovat yhteistyössään paljon pitemmällä kuin Viron ja Venäjän rajakaupungit Narva ja Jaanilinna. Näin totesi Itä-Viron maaherra Rein Aidma hienoinen kateus äänessään.

Itä-Vironmaan, Pietarin ja Leningradin piirikunnan edustajat viettivät viime viikon Torniossa ja Haaparannassa tutustumassa niiden yhteisiin toimintoihin.

Aidma sanoi ymmärtävänsä yhteistyön perustan. Suomi ja Ruotsi ovat hänen mukaansa niin hallinnollisesti kuin kulttuurinsa puolesta paljon lähempänä toisiaan kuin mitä esimerkiksi Viron ja Venäjän lainsäädäntö on.

-En osaa kuvitellakaan, miten suomalaiset tai ruotsalaiset suhtautuisivat, jos toinen maa päättäisi yksipuolisesti periä rajanylityksistä kaksinkertaisia tullimaksuja. Näin kuitenkin Venäjä tekee Jaanilinnan raja-asemalla, Aidma sanoi.

Aidma ei kuitenkaan tahtonut täysin tyrmätä omankaan alueensa yhteishankkeita, joissa on päästy jonkin verran eteenpäin.
-Esimerkiksi pelastuslaitosten yhteistyö sujuu hyvin ja onnettomuustapauksissa rajaylitys on paloautoille tai ambulansseille esteetöntä, hän kertoi.

Suomen ja Ruotsin puolella yhteistyö on kuitenkin viety pitkälle jokapäiväisiin käytännön asioihin. Niistä hyvä esimerkki on yhteisvoimin hoidettava katujen puhtaanpito, Aidma selvitti.

Itä-Vironmaa yrittää saada kaikki alueen osapuolet saman neuvottelupöydän ääreen keskustelemaan kehitysmahdollisuuksista. Tämä kehitystyö ei ole yksinomaan meidän kahden rajakaupunkimme asia, vaan se on paljon laajempi kysymys, Aidma sanoi.
Esimerkiksi Euroopan unioni pitää valtioidenvälistä yhteistyötä keskeisenä vakauden ja turvallisuuden kannalta. Siksi niihin tarkoitettuihin investointeihin on Aidman mukaan myös investointivaroja tarjolla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.