Mainos

Suomen ilmasto lämpenee

Seuraavan sadan vuoden aikana Suomen ilmasto lämpenee viisi astetta ja rankkasateet lisääntyvät erityisesti talvella. Merenpinta saattaa Etelä-Suomen rannikoilla kohota jopa 40 senttiä. Näin käy, mikäli pahin mahdollinen ennuste toteutuu.

Suomen ilmaston arvioidaan lämpenevän viidellä asteella seuraavan sadan vuoden aikana. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että lumiset talvet jäävät historiaan varsinkin eteläisessä Suomessa. Talvet näyttäisivät lämpenevän vielä enemmän kuin kesät.

- Sateissa näkyy myös lisäystä ja se on voimakkainta talvella. Kesäsadannassa ei välttämättä suuria muutoksia tapahdu, ja kun lämpötila kohoaa samalla, se saattaa merkitä joissakin tapauksissa maaston kuivumista, kaavailee vanhempi tutkija Heikki Tuomenvirta Ilmatieteen laitokselta.

Jos pahimmat ennusteet toteutuvat, myös merenpinta kohoaa. Suomessa voimakas maankohoaminen onneksi kompensoi meren pinnan nousua. Muualla maailmassa nousu voi olla jopa 90 senttiä nykyisestä, mutta meillä se jää Etelä-Suomen rannikolla 40 senttiin. Pohjanlahdella maa kohoaa jatkossakin nopeammin kuin vedenpinta nousee. Tutkijan mielestä Etelä-Suomen rakennushankkeissa olisi jo syytä ottaa huomioon ennusteet merenpinnan noususta.

- Oikeastaan se täytyy ottaa huomioon jo nyt, koska se on mahdollista. Mitä arvokkaampi rakennus sitä enemmän merenpinnan nousu tulisi huomioida. Saunanhan voi tehdä lähelle rantaa ja kannattaakin tehdä, kertoo erikoistutkija Kimmo Kahma Merentutkimuslaitokselta.

Nousevan vedenpinnan lisäksi myös tuulet ja myrskyt näyttäisivät merellä hieman lisääntyvän nykyisestä. Ilmaston lämpenemisen myötä myös viljelykasvit saattavat meillä muuttua.

Kun ilmastonmuutos etenee pitemmälle ja lämpötilat kohoavat, niin ilmeisesti viljeltäviä kasveja kannattaa harkita uudestaan, mitkä lajikkeet soveltuvat parhaiten Suomeen, sanoo Tuomenvirta.

Rukiin ja vehnän sijasta pelloillamme saattaakin tulevaisuudessa kasvaa vaikka maissia. Näin voi käydä jo pelkästään siitä syystä, että alailmakehän lisääntyvät otsonimäärät heikentävät viljan kasvua.

Nämä ennusteet toteutuvat jos kasvihuonekaasujen päästöt ilmakehään jatkuvat nykyisellä tahdilla, eikä fossiilisten polttoaineiden käyttöä vähennetä.

(Kymmenen uutiset 28.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.