Mainos

Suomen ihmisoikeudet YK:n syynissä ensi vuonna

Ihmisoikeusneuvoston kunnianhimoisena tavoitteena on arvioida kaikkien YK:n jäsenmaiden ihmisoikeustilanne vuoden 2011 loppuun mennessä. Mikäli hanke toteutuu, kyseessä on ensimmäinen kerta kun kaikkia YK:n jäsenmaita arvioidaan samojen kriteerien mukaan ilman poikkeuksia.

Suomen ihmisoikeustilannetta on määrä arvioida helmikuussa YK:n uudessa ihmisoikeusneuvostossa. Suomi on yksi yhteensä 16 maasta, jonka tilanteeseen kaksiviikkoisessa istunnossa perehdytään. Maat valittiin arvalla YK:n 192 jäsenmaan joukosta.

Ihmisoikeusneuvoston kunnianhimoisena tavoitteena on arvioida kaikkien YK:n jäsenmaiden ihmisoikeustilanne vuoden 2011 loppuun mennessä. Komissio sopi heinäkuussa noudattavansa periaatetta, jonka mukaan jokaisen maan tilanne arvioidaan neljän vuoden välein.

Mikäli hanke toteutuu, kyseessä on ensimmäinen kerta kun kaikkia YK:n jäsenmaita arvioidaan samojen kriteerien mukaan ilman poikkeuksia. Nämä pyrkimykset ovat kuitenkin joutuneet vastatuuleen jo ennen kuin on päästy edes alkuun, sillä jäsenmaat eivät ole päässeet yksimielisyyteen siitä, miten maiden järjestys määritellään ja koska arvioinnit aloitetaan. Helmikuussa pidettäväksi kaavailtua ensimmäistä istuntoa ei toistaiseksi ole kuitenkaan peruttu.

Suomen kanssa ensimmäisessä sessiossa ovat mukana Algeria, Argentiina, Brasilia, Britannia, Tshekki, Intia, Indonesia, Marokko, Alankomaat, Filippiinit, Puola ja Etelä-Afrikka.

YK:n ihmisoikeusneuvosto aloitti toimintansa vasta kesällä. Suomi kuuluu neuvoston 47 jäsenmaan joukkoon. Ihmisoikeusneuvosto perustettiin aiemman ihmisoikeuskomission seuraajaksi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.