Mainos

Suomen Hornetit eivät seuraa Ruotsin Jaseja Libyaan

Ruotsin päätös lähettää hävittäjiään Libya-operaatioon ei johda Suomessa minkäänlaiseen uudelleenarviointiin.

- Olemme todenneet alusta saakka aika yksiselitteisesti, että Hornetit eivät ole käytettävissä tätä lentokielto-operaatiota varten. Tämä ei johdu vain siitä, ettei niillä isketä ilmasta maahan, vaan ylipäätään näemme meidän roolin toisaalla, sanoo ulkoministeri Alexander Stubb (kok.).

- Olemme valmiita humanitaariseen apuun, kun pyyntöjä tulee, pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) toteaa.

Stubb korostaa, että Suomi on muilla tavoin ollut mukana operaatiossa, muun muassa ensimmäisenä ehdottamassa pakotteiden käyttöönottoa.

- Varmasti tulemme jatkossakin osallistumaan operaation muihin osiin. Se voi olla humanitaarisen avun perille viemistä, sanktioiden toimeenpanoa, merivalvontaa pakolaisvirtojen hallitsemiseksi tai ihmisten evakuointia.

EU:n taistelujoukkojen käyttämistä Libyassa Stubb ei pidä todennäköisenä.

- Emme sulje pois mitään vaihtoehtoja, mutta näemme aika epätodennäköisenä sen, että nopean toiminnan joukkoja käytettäisiin. Jos niin tehdään, voi hyvin olla, että joukkoja käytetään joustavasti erilaisina palasina.

Stubb myös torjuu moitteet siitä, että Suomi olisi voinut aktiivisempi Libya-operaatiossa. Hän vastaa, että aktiivinen voi olla monella tavalla, kuten Suomi on ollutkin.

- Se ettei sinne lähetetä kahta Hornettia ei tarkoita, ettei Suomi olisi aktiivinen. Aktiivinen voi olla monella eritavalla, ja sitä Suomi on ollut alusta saakka.

Pääministeri Kiviniemen mukaan Ruotsin osallistuminen Libya-operaatioon ei ole Suomelle kiusallista. Kiviniemi muistutti, että Suomen ulkopoliittinen johto eli presidentti yhdessä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kanssa on päättänyt Libya-asiasta yksimielisesti.

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja