Mainos

Suomen harkintalistalla oleva Hornetin korvaaja saattaa olla "aivohäiriöinen"

Suomen ilmavoimien selkäranka, Hornet-hävittäjät, on tarkoitus poistaa käytöstä vuodesta 2025 alkaen. Suomi on tietopyynnöin etsinyt Hornetille seuraajaa. Yhdessä niistä, amerikkalaisvalmisteisessa F-35 monitoimihävittäjässä, on kuitenkin havaittu vikoja.

Amerikkalaisvalmisteista Lockheed Martinin F-35 -monitoimihävittäjää kutsutaan maailman kehittyneimmäksi sotakoneeksi. Kehittyneinkään ei kuitenkaan ole täydellinen, sillä nyt sen analyysilaitteistossa on havaittu vikoja.

Koneen "aivoiksi" kutsutun analyysilaitteiston (ALIS) ongelmat voisivat pahimmassa tapauksessa johtaa koko valmistettavan kone-erän pannaan laittamiseen. 

Amerikkalainen julkista varainkäyttöä valvova elin julkasi raportissa huolensa siitä, että koneen "aivoilla" ei ole sen toimintaa korvaavaa laitteistoa, jos päälaitteisto pettää.

Toiseksi raportti ilmaisee huolensa siitä, ettei kunnon testaamista ALISin toimimisen varmistamiseksi ehditä tehdä ennen kuin koneen suunniteltua käyttöönottoa vuonna 2017.

Lentämään pystyy, mutta entä huoltokustannukset

Järjestelmä, jossa vikoja on nyt havaittu, ei ole koneessa kiinni oleva osa. Se on tietokone, joka kiinnitetään hävittäjään. Kun analyysilaitteisto on kiinnitettynä, se kertoo huoltoinsinööreille, mikä koneen osa ei toimi kunnolla.

Vaikka kone siis pystyykin lentämään täydellä kapasiteetillaan, Yhdysvaltain puolustusviranomaiset ovat huolissaan. Analyysilaitteiston pettäminen voisi vaarantaa koko hävittäjäohjelman onnistumisen sekä sen, etteivät pitkän ajan huoltokustannukset nouse pilviin.

Tämä huoli koskettaa varmasti myös Suomea, semminkin kun F-35 hävittäjän huoltokustannuksien on arveltu olevan lähes 15 miljardia euroa sen arvioidun 56-vuotisen elinkaaren aikana.

Amerikkalaisraportti sanookin, ettei ALIS tällä hetkellä toimi kunnolla. Kehitystyötä tehdään jatkuvasti, mutta jo nyt pelätään, että koneen käyttöönoton venyminen ja ongelmat toimivuudessa voisivat aiheuttaa 20–100 miljardin dollarin lisäkustannukset Yhdysvalloissa.

Suomella myös muita vaihtoehtoja

Ilmavoimat ei tässä vaiheessa omasta puolestaan rajoita tarkasteltavia konetyyppejä. F-35 on ainoastaan yksi konetyyppi, josta vastauksia odotellaan. 

Vastauksia odotetaan myös kuudesta muusta hyvin eri kehitysvaiheessa olevasta koneesta. Amerikkalaisia ovat Boeingin valmistamat F-15 ja F/A-18 Super Hornet sekä Lockheed Martinin F-16. Euroopasta mukana ovat yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale sekä Ruotsin Saab Gripen.


F-35 hävittäjän ongelmista uutisoi CNN.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.