Mainos

Suomen hallitus vaihtuu

Suomessa vaihtuu tänään hallitus. Tasavallan presidentti myöntää ennen puoltapäivää eron Paavo Lipposen ensimmäiselle hallitukselle ja nimittää samalla Lipposen toisen hallituksen. Uudessa hallituksessa on kymmenen miesministeriä ja kahdeksan naisministeriä. Kokonaan uusia ministereitä on kahdeksan.

Hallituspuolueiden päättävät elimet ovat päättäneet uuden hallituksen ministereistä. Aivan yllätyksittä ei tälläkään kertaa selvitty, sillä kokoomus nosti Kuopion kaupunginjohtajan Kari Häkämiehen jälleen hallitukseen. Häkämies toimii sisäministerinä ensi vuoden alkupuolelle eli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden yli. Valintaa perusteltiin EU-puheenjohtajamaan sisäministerin vaativilla tehtävillä, joissa tarvitaan kokemusta. Häkämies toimi vielä viime vuoden alkupuolella oikeusministerinä ennen kuin hän siirtyi kaupunginjohtajaksi. Muutkin kokoomuksen ministerinvalinnat olivat yksimielisiä. Ne olivat myös ennakkoveikkailujen mukaiset. Valtiovarainministerinä jatkaa puheenjohtaja Sauli Niinistö. Sosiaali- ja terveysministeriksi nousee puoluesihteeri Maija Perho, ulkomaankauppaministeriksi vanhan hallituksen lyhytaikainen liikenneministeri Kimmo Sasi. Kulttuuriministeriksi tulee kansanedustaja Suvi Lindén ja liikenneministeriksi vanhan hallituksen opetusministeri Olli-Pekka Heinonen.

SDP:ssä ministerivalinnat sujuivat osittain ennakkokaavailujen mukaisesti. Pääministerinä jatkaa puheenjohtaja Paavo Lipponen ja ulkoministerinä Tarja Halonen. Eduskuntaryhmää johtaneelle Erkki Tuomiojalle avautui viimeinkin ministerinpaikka, kun hänestä tulee uusi kauppa- ja teollisuusministeri. Kansanedustaja Sinikka Mönkäre jatkaa hallituksessa, mutta hänen uusi tehtävänsä on työministeriössä. Uutena nimenä hallitukseen tulee kansanedustaja Maija Rask. Hän aloittaa opetusministerinä. Oikeusministeriksi tulee niin ikään uutena nimenä kansanedustaja Johannes Koskinen.

Vasemmistoliitto joutui äänestämään menosta hallitukseen

Vasemmistoliitossa jouduttiin äänestämään hallitukseen osallistumisesta. Kansanedustaja Esko-Juhani Tennilän vastustava esitys kuitenkin kaatui selkein luvuin. Vasemmistoliiton ministerien nimet olivat ennalta selvät. Toisena valtiovarainministerinä aloittaa edellisen hallituksen kulttuuriministeri ja puolueen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes sekä uutena kunta- ja alueministerinä kansanedustaja Martti Korhonen. RKP:ssä äänestettiin peruspalveluministerin nimestä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eva Biaudet voitti äänestyksessä Ulla-Maj Wideroosin äänin 13-10. Puheenjohtaja Jan-Erik Enestam jatkaa hallituksessa ja aloittaa tehtävänsä puolustusministerinä.

Vihreä liitto teki päätöksensä illalla eduskuntaryhmän ja valtuuskunnan yhteiskokouksessa. Puheenjohtaja Satu Hassi valittiin odotusten mukaisesti uudeksi ympäristöministeriksi. Hänelle ei esitetty vastaehdokasta, joten valinta oli yksimielinen. Kokouksessa päätettiin valita myös vihreiden peruspalveluministeri, vaikka hänen toimikautensa alkaakin vasta kahden vuoden kuluttua. Uudeksi ministeriksi tulee tuolloin kansanedustaja Osmo Soininvaara. Hän voitti vastaehdokkaansa kansanedustaja Ulla Anttilan äänin 31-7. Sitoutumattomana maa- ja metsätalousministerinä jatkaa Kalevi Hemilä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.