Mainos

Suomen hallitus esitti surunvalittelut Ruotsille

Suomi on esittänyt surunvalittelunsa Ruotsin surmatun ulkoministerin Anna Lindhin perheelle ja Ruotsin kansalle.

Pääministeri Matti Vanhanen esitti hallituksen puolesta surunvalittelut Ruotsille.

Suomen hallitus on esittänyt surunvalittelunsa Ruotsille ulkoministeri Anna Lindhin kuoleman johdosta.

Pääministeri Matti Vanhanen totesi lähettämässään tiedotteessa hallituksen ottaneen järkyttyneenä vastaan tänään saapuneen suruviestin. Viestissä Suomen hallitus esittää syvän osanottonsa Lindhin perheelle ja Ruotsin kansalle.

Tiedotteessaan Vanhanen muistuttaa, että ulkoministerin menehtyminen on suuri menetys paitsi Ruotsille, myös Pohjolalle ja koko kansainväliselle yhteisölle.

Vanhanen toteaa, että Lindh tunnettiin myös Suomessa lämpimänä, asialleen omistautuneena ja valoisana ihmisenä.

Valtioneuvoston lippu puolitangossa

Suomen valtioneuvosto piti hiljaisen hetken Lindhin kuoleman johdosta tämänpäiväisen istuntonsa aluksi. Samaan aikaan valtioneuvoston linnassa lippu nostettiin puolitankoon. Pääministeri Vanhasen toivomuksesta sisäministeriö määräsi suruliputuksen myös muissa valtion virastoissa ja laitoksissa.

Istunto pidettiin apeissa tunnelmissa. Monen ministerin kasvoista paljastui hämmennys ja järkytys.

Sattuman oikku oli, että istunnon jälkeen pidetyn hallituksen neuvottelun ohjelmassa oli keskustelu hallituksen turvallisuusjärjestelyistä. Tästä oli sovittu jo kolme viikkoa sitten. Aiheen ajankohtaisuus tuli esille siten mitä järkyttävimmällä tavalla.

Itse neuvottelussa ei tullut esiin mitään uusia tietoja Lindhin kuolemasta.

Eduskunnan kyselytunti peruutettiin

Eduskunta on viettänyt hiljaisen hetken kunnioittaen ulkoministeri Anna Lindhin muistoa. Päivän ohjelmassa ollut kyselytunti peruutettiin.

Muistosanoissaan varapuhemies Ilkka Kanerva sanoi eduskunnan jakavan surun Ruotsin kansan kanssa sen kokemasta suuresta menetyksestä. Myötätunto ja osanotto kohdistuvat hänen mukaansa erityisesti Anna Lindhin perheeseen. Kanerva muistutti, että ulkoministeri Lindh oli suomalaisille eräs tunnetuimmista ruotsalaisista poliitikoista.

Tuomioja jää kaipaamaan ystävää

Lipponen kertonee jatkoaikeistaan

Myös monet johtavat suomalaispoliitikot ovat ilmaisseet järkytyksensä Ruotsia kohdanneen surun johdosta.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi jäävänsä kaipaamaan Anna Lindhin ystävyyttä. Ulkoministereistä Lindh oli Tuomiojan mukaan hänen läheisin työtoverinsa ja paras ystävänsä.

-Hänen ulkoministerikaudellaan Ruotsin ja Suomen yhteistyö ja yhteisymmärrys ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kehittyi läheisemmäksi kuin koskaan maittemme historiassa. Vaikka tämä yhteistyö tulee varmasti jatkumaan, jään kaikilla tasoilla kaipaamaan Anna Lindhin ystävyyttä ja korvaamatonta panosta, Tuomioja sanoi lausunnossaan.

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen sai tiedon Lindhin kuolemasta kesken koululaisten kyselytunnin Tampereen Hervannassa, missä hän oli maakuntamatkalla.

-Lähetämme kaikki syvän osanottomme Anna Lindhin perheelle, omaisille, koko Ruotsin kansalle, sanoi Lipponen.

Ennen tilaisuutta Lipponen kertoi paikalla olleille toimittajille tunteneensa Anna Lindhin ainakin kymmenen vuoden ajan ja arvostavansa häntä läheisenä työtoverina.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 11.09.2003)

(Uutisten erikoislähetys klo 17; 11.09.2003)

(Uutisten erikoislähetys klo 17; 11.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.