Mainos

Suomen EU-puheenjohtajakausi alkaa muotoutua

EU-komissaari Erkki Liikasen mukaan Suomen puheenjohtajakauden asialista alkaa muotoutua ensi viikolla, kun komissio aloittaa laajan asiakokonaisuuden Agenda 2000:n käsittelyn.

Suomesta tulee EU:n puheenjohtaja vuoden 1999 loppupuoliskon ajaksi. Puheenjohtajakauden asialistaa puretaan EU:n huippukokouksissa Helsingissä ja mahdollisesti myös Tampereella.

Liikanen puhui perjantaina Tampereen yliopistossa ja Pirkanmaa Euroopassa -seminaarissa Tampereella. Komissaari kehotti seuraamaan tarkasti, mitä ensi viikosta lähtien tapahtuu. Yksityiskohdat tulevat silloin julki.

Liikasen mukana EU:lla on edessään neljä suurta asiakokonaisuutta. Ne ovat laajentumisneuvottelut, rahoituskehys vuosille 2000-2006, rakennerahastouudistus ja maatalousreformi.
-Missä tahdissa EU pystyy tekemään näistä päätöksiä, ratkaisee Suomen puheenjohtajakauden asialistan.

Tupla-Marshall Itä-Eurooppaan

Liikasen mukaan EU:n laajentuminen tulee merkitsemään suuria rahasiirtoja Itä-Euroopan maille. Euroopan maat saivat vuosina 1948-1951 Yhdysvalloista Marshall-apua 2,4 prosenttia bruttokansantuotteesta.

EU:n KIE-tuki vuosina 2000-2006 tulee olemaan 2,7 prosenttia vastaanottajamaiden bruttokansantuotteesta ja kokonaisuutena kaksinkertainen Marshall-apuun verrattuna.

Hämäläinen joutuu koville

Liikanen myönsi, että Euroopan keskuspankin johtopaikkojen tavoittelu ei tule olemaan Suomelle helppoa.
-Jos yhteiseen valuuttaan liittyy alkuvaiheessa 11 maata ja johtokunnassa on kuusi paikkaa niin viisi jää ulos. Valuutoilla on historiallisista syistä erilaiset painot. Ei voida ajatella, että suuret valuutat jäisivät ulos.

Liikanen kiisti, että hän tavoittelisi Suomen presidenttitehdokkuutta. Sen sijaan hän on valmis jatkamaan komissaarina, jos toista kautta tarjotaan.
-EU on nyt minun työkenttäni, mutta katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Liikanen sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.